Weltblutspendetag 2024 - alle wichtigen Fragen und Antworten rund um die Blutspende
Υγεία και φροντίδα

Παγκόσμια Ημέρα Δωρεά 2024 - Όλες οι σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη δωρεά αίματος

Η σημερινή "Παγκόσμια Ημέρα Δωρεά" θέλουμε να τους πάρουμε ως ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για τη δωρεά αίματος. Είστε ο ίδιος ο δότης αίματος και συμβάλλετε σημαντικά στο κοινό καλό; Ή είστε ακόμη και ένας από εκείνους που έχουν ήδη λάβει αιμοδοσία; Γνωρίζετε πραγματικά τη δική σας ομάδα αίματος;

Μόνο περίπου το 3% του πληθυσμού δωρίζει τακτικά στη Γερμανία. Η καθημερινή ανάγκη για αιμοδοσίες στη Γερμανία είναι περίπου 15.000 για να εξασφαλιστεί η φροντίδα των ασθενών στις κλινικές. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δωρεές αίματος, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει τις καθημερινές ιατρικές ανάγκες μακροπρόθεσμα. Κάθε άτομο μετράει - και αυτοί!

Γιατί πρέπει να δωρίσω αίμα;

 Λόγοι για τη δωρεά αίματος:

  • σώζει ζωές: Κάθε αιμοδοσία μπορεί να εξοικονομήσει έως και τρεις ζωές επειδή το αίμα χωρίζεται στα συστατικά του (ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα και θρομβοκύτταρα).
  • Ιατρική φροντίδα: Οι δωρεές αίματος είναι απαραίτητες για τις επιχειρήσεις, τα θύματα ατυχημάτων, τις θεραπείες για τον καρκίνο και τις χρόνιες ασθένειες.
  • Δική του υγεία: Οι τακτικοί δωρητές εξετάζονται ιατρικά πριν από κάθε δωρεά, η οποία μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων υγείας.
  • Κοινοτική υποστήριξη: Λόγω της αιμοδοσίας, συμβάλλετε σημαντικά στην ιατρική περίθαλψη της κοινότητάς σας.
  • Ευγνωμοσύνη και ανταμοιβή: Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ευγνωμοσύνη και αίσθηση εκπλήρωσης μέσω της αλτρουιστικής πράξης της δωρεάς αίματος. Υπάρχουν επίσης επιδόματα σε ορισμένες χώρες.

 

Τι είναι η δωρεά καθαρόαιμων;

Με αιμοδοσία, περίπου 500 χιλιοστόλιτρα αίματος αφαιρούνται συνήθως. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα συστατικά του αίματος (ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα, θρομβοκύτταρα, πλάσμα αίματος). Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε περίπου μισό λίτρο και είναι καλά ανεκτό για έναν υγιή ενήλικα. Το ακριβές ποσό μπορεί να ποικίλει ελαφρώς, ανάλογα με τις οδηγίες της αντίστοιχης χώρας ή της συσκευής αιμοδοσίας. Δεδομένου ότι το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη αναγέννηση, η απόσταση μεταξύ δύο αιμοδοσίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 εβδομάδες. Οι γυναίκες επιτρέπεται να δώσουν αίμα τέσσερις φορές το χρόνο, αλλά άνδρες έξι φορές. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με την χαμηλότερη τιμή του αιματοκρίτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο αριθμό ερυθροκυττάρων (ερυθρά αιμοσφαίρια). Ένα αίμα θα έχετε μέγιστη διάρκεια ζωής 42 ημερών.

 Εναλλακτικές λύσεις για την πλήρη αιμοδοσία

 Εκτός από την πλήρη δωρεά αίματος, υπάρχουν και άλλες μορφές της αιμοδοσίας, όπως η δωρεά πλάσματος και η δωρεά αιμοπεταλίων, στην οποία λαμβάνονται διαφορετικά ποσά και συστατικά του αίματος:

  • Δωρεά πλάσματος: Με δωρεά πλάσματος, μόνο το πλάσμα, το υγρό  κιτρινωπό ποσοστό του αίματος. Συνήθως εξαρτάται από το σωματικό βάρος του δότη, μεταξύ 600 και 800 mL πλάσματος. Αυτό αποτελείται από 90% νερό. Τα υπόλοιπα είναι θρεπτικά συστατικά, ορμόνες, μέταλλα και περισσότερα από 120 διαφορετικά πρωτεϊνικά υφάσματα. Το υπόλοιπο αίμα και επομένως δεν απαιτούνται συστατικά αίματος (ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια) επιστρέφονται στον δότη. Πολύτιμα υφάσματα για φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία ασθενειών που απειλούν τη ζωή λαμβάνονται από το πλάσμα αίματος, για παράδειγμα στην περίπτωση διαταραχών πήξης αίματος ή αδυναμίας ανοσοποιητικής άμυνας. Το διάστημα δωρεάς είναι σημαντικά μικρότερο από ό, τι στην πλήρη δωρεά αίματος. Μπορούν να γίνουν έως 60 δωρεές πλάσματος ανά έτος. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 ημέρες μεταξύ των δωρεών. Ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός συνιστά απόσταση 7 ημερών.

 

  • Δωρεά αιμοπεταλίων: Τα αιμοπετάλια (θρομβοκύτταρα) συλλέγονται κατά τη διάρκεια της δωρεάς αιμοπεταλίων, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το πλάσμα επιστρέφονται. Τα θρομβοκύτταρα είναι πολύ σημαντικά κατά τον τραυματισμό, την πήξη του αίματος και την ανοσολογική ανεπάρκεια. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που υποφέρουν από λευχαιμία ή άλλο καρκίνο λαμβάνουν δωρεά αιμοπεταλίων επειδή δεν μπορούν πλέον να αναπαράγουν πλάκες αίματος μόνοι τους. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μετά από σοβαρά ατυχήματα ή μεταμοσχεύσεις ήπατος. Το συνιστώμενο διάστημα δωρεάς είναι 14 ημέρες, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν 25 δωρεές. Η διάρκεια ζωής των αιμοπεταλίων είναι μόνο 4 ημέρες. Η διαδικασία είναι συγκρίσιμη με αυτή της δωρεάς στο πλάσμα. Τα θρομβοκύτταρα και το ποσοστό του πλάσματος διηθούνται από το αίμα. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα επιστρέφονται στο σώμα.


    Προκειμένου να είναι σε θέση να διακρίνει τις τρεις διαδικασίες, μια αντίστοιχη επισκόπηση βοηθά στην οποία και οι τρεις διαδικασίες συγκρίνονται άμεσα.

     

    κριτήρια

    Καθαρόαιμο δωρεά

    Δωρεά πλάσματος

    Δωρεά αιμοπεταλίων

    Όγκος δωρεάς

    500 mL

    600-800 ml πλάσμα

    Ατομικά

    Διάρκεια της διαδικασίας

    10-15 λεπτά

    45-60 λεπτά

    60-120 λεπτά

    Συχνότητα δωρεών

    Κάθε 8-12 εβδομάδες

    3-7 ημέρες

    14 ημέρες

    Χρήση της δωρεάς

    Emergles, Λειτουργίες, Αναιμία

    Μπερνς, διαταραχές πήξης, σοκ

    Ασθενείς με καρκίνο, μεταμοσχεύσεις, βαριά αιμορραγία

    αντοχή

    42 ημέρες

    Έως 2 χρόνια (κατεψυγμένα)

    4 μέρες

    Ποιος μπορεί να δωρίσει

    Υγιείς ενήλικες, 18-65 χρόνια, τουλάχιστον 50 kg

    Υγιείς ενήλικες, 18-65 χρόνια, τουλάχιστον 50 kg

    Υγιείς ενήλικες, 18-65 χρόνια, τουλάχιστον 50 kg

    Επίδομα

    Οχι

    Ναί

    Ναί

     

     Ποιος είναι ο παράγοντας rhesus και γιατί είναι τόσο σημαντικό;

    Ο συντελεστής rhesus (RH-Factor) είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να υπάρχει στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν υπάρχει η πρωτεΐνη, η ομάδα αίματος αναφέρεται ως RH-θετική (RH+). Εάν δεν υπάρχει RH-αρνητικό (RH-). Ο παράγοντας rhesus διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις μεταγγίσεις αίματος και τις εγκυμοσύνες.

    Rhesus παράγοντας και μεταγγίσεις αίματος:

    • RH-θετικό (RH+): Τα άτομα με RH+ αίμα μπορούν να διατηρηθούν τόσο RH+ όσο και RH-Blut.
    • Rh-αρνητικό (Rh-): Τα άτομα με μπλε μπορεί να λάβουν μόνο RH-αίμα επειδή η μετάγγιση του αίματος RH+ μπορεί να οδηγήσει σε ανοσολογική αντίδραση.

    Παράγοντας rhesus και εγκυμοσύνη:

    Ο παράγοντας rhesus είναι επίσης σημαντικός για τις εγκυμοσύνες. Εάν μια RH-αρνητική μητέρα αναμένει ένα rh-θετικό παιδί, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, ειδικά στις ακόλουθες εγκυμοσύνες, καθώς το σώμα της μητέρας μπορεί να αναπτύξει αντισώματα έναντι RH-θετικών κυττάρων. Ως εκ τούτου, οι έγκυες-αρνητικές γυναίκες λαμβάνουν συχνά ένεση αντι-D ανοσοσφαιρίνης (αντι-D προφύλαξη) για να αποφευχθεί αυτή η ανοσολογική αντίδραση.

    Συνοπτικά, ο παράγοντας rhesus αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ομαδικότητα του αίματος και πρέπει να ληφθεί προσεκτικά υπόψη στις μεταγγίσεις αίματος και τις εγκυμοσύνες.

    Ποιος μπορεί να λάβει ποιο αίμα;

    Αυτός ο πίνακας απεικονίζει τη συμβατότητα των ομάδων αίματος λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα rhesus. Οι RH-αρνητικοί παραλήπτες πρέπει να βεβαιωθούν ότι λαμβάνεται μόνο το RH-αρνητικό αίμα προκειμένου να αποφευχθούν οι ανοσολογικές αντιδράσεις. Οι θετικοί RH, από την άλλη πλευρά, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και μπορούν να διατηρήσουν τόσο το RH-θετικό όσο και το RH-αρνητικό αίμα.

    Παραλήπτης

    Μπορεί να λάβει αίμα από:

    0-

    0-

    0+

    0-, 0+

    ΕΝΑ-

    0-, α-

    A+

    0-, 0+, Α-, Α+

    ΣΙ-

    0-, Β-

    Β+

    0-, 0+, Β, Β+

    ΜΑΚΡΙΑ-

    0-, A-, B-,

    ΑΒ+

    0-, 0+, Α-, Α+, Β, Β+, ΑΒ-, από+(όλες οι ομάδες αίματος)

     

    Παράδειγμα συμβατότητας:

    • Άτομο με ομάδα αίματος α- μπορεί να λάβει αίμα από δωρητές με τις ομάδες αίματος Α και 0-.
    • Άτομο με ομάδα αίματος Α+ μπορεί να λάβει αίμα από δωρητές με τις ομάδες αίματος Α+, α, 0+ και 0-.

     Ποιος μπορεί να δωρίσει αίμα και τι νέο υπάρχει;

     Απαιτήσεις για χορηγούς αίματος:

    • κατάσταση υγείας: Ο δωρητής πρέπει να είναι υγιής και απαλλαγμένος από μολυσματικές ασθένειες.
    • Παλαιός: Οι δωρητές πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 65 ετών. Κατά κανόνα, οι πρώτοι δωρητές δεν πρέπει να είναι άνω των 60 ετών, οι τακτικοί δωρητές μπορούν να δώσουν έως και 68 ετών και άνω, ανάλογα με την αξιολόγηση από γιατρό. Η μέση ηλικία των δότη του αίματος είναι περίπου 48 χρόνια, ενώ η μέση ηλικία των πρώτων δότη είναι 32,9 έτη.
    • Βάρος: Ελάχιστο βάρος 50 kg
    • Αρτηριακή πίεση και τιμή αιμοσφαιρίνης: Η αρτηριακή πίεση πρέπει να βρίσκεται σε κανονική περιοχή και η τιμή αιμοσφαιρίνης πρέπει να είναι αρκετά υψηλή.
    • Αποστάσεις μεταξύ των δωρεών: Οι γυναίκες μπορούν να δώσουν αίμα κάθε 12 εβδομάδες και άνδρες κάθε 8 εβδομάδες.
    • Αλλαγές στη Γερμανία: Από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες κατάφεραν να δώσουν αίμα στη Γερμανία εάν δεν είχαν νέο σεξουαλικό σύντροφο για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Αυτή η προσαρμογή έγινε για τη μείωση των διακρίσεων και ακόμη για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παροχής αίματος

     

    Ποιος αποκλείεται από την αιμοδοσία;

    Κριτήρια εξαίρεσης:

    • Μεταδοτικές ασθένειες: Άτομα με ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, HIV ή άλλες μολυσματικές ασθένειες
    • Λήψη φαρμάκων: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε προσωρινό ή μόνιμο αποκλεισμό
    • Συμπεριφορά κινδύνου: Άτομα με υψηλό κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών και ατόμων με εθισμό στα ναρκωτικά
    • Ταξιδέψτε σε περιοχές κινδύνου: Μείνετε σε περιοχές κινδύνου ελονοσίας ή zikavirus οδηγεί σε προσωρινό αποκλεισμό
    • Τατουάζ και τα τρυπήματα: Άτομα που είχαν τατουάζ ή διάτρηση τους τελευταίους τέσσερις μήνες
    • περίοδος εγκυμοσύνης και θηλασμού: Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έως και έξι μήνες μετά τη γέννηση ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού
    • Χρόνιες ασθένειες: Άτομα με ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτης ή καρδιαγγειακές παθήσεις που δεν ελέγχονται καλά

     

    Τι πρέπει να λάβετε υπόψη την ημέρα της αιμοδοσίας;

    Την ημέρα της αιμοδοσίας, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να εξεταστούν για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία δωρεάς λειτουργεί ομαλά και είναι ασφαλής τόσο για τον δότη όσο και για τον παραλήπτη. Αυτά τα μέτρα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου παρενεργειών και να διασφαλίσετε ότι θα ανακάμψετε γρήγορα από την αιμοδοσία.

     

    Να είσαι καλά ενυδατωμένος:

      • Πίνετε αρκετό νερό πριν και μετά τη δωρεά αίματος. Η καλή ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση του όγκου του αίματος και στην αποφυγή των κυκλοφορικών συμπτωμάτων ως αποτέλεσμα της δωρεάς

    Τρώτε επαρκή:

      • Φάτε ένα υγιεινό γεύμα πριν δωρίσετε αίμα. Ωστόσο, αποφύγετε λιπαρά τρόφιμα επειδή μπορούν να επηρεάσουν την ανάλυση του αίματος.

     Αποφυγή αλκοόλ:

      • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα της αιμοδοσίας και ιδανικά και την προηγούμενη ημέρα, αφού το αλκοόλ έχει ένα αφυδατωμένο αποτέλεσμα και μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό του αίματος.

    Επαρκής ύπνος:

      • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό ύπνο τη νύχτα πριν από τη δωρεά αίματος. Ένα ξεκούραστο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την απώλεια αίματος.

     Κατάλληλα ρούχα:

      • Φορέστε σύντομη ή εύκολα κλιματολογικά ρούχα, έτσι ώστε το ιατρικό προσωπικό να αποκτήσει εύκολα πρόσβαση στο χέρι σας.

     Ελέγξτε την κατάσταση υγείας:

      • Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε υγιείς. Εάν έχετε κρύα συμπτώματα, πυρετό ή άλλα προβλήματα υγείας, μετακινήστε τη δωρεά αίματος.

     Όχι μια εξαντλητική σωματική δραστηριότητα:

      • Αποφύγετε την εξάντληση των σωματικών δραστηριοτήτων, του αθλητισμού και της βαριάς ανύψωσης την ημέρα της αιμοδοσίας, τόσο πριν όσο και μετά.

     Φέρνοντας έγγραφα ταυτότητας:

      • Φέρτε μαζί σας έγκυρο αναγνωριστικό ή κάρτα αίματος, εάν είναι απαραίτητο

     Μετά τη δωρεά αίματος:

      • Ξεκουραστείτε για 10-15 λεπτά μετά την αιματηρή δωρεά και το ποτό επαρκώς. Ένα μικρό σνακ θα σταθεροποιήσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας
      • Αποφύγετε να σηκωθείτε αμέσως μετά τη δωρεά αίματος ή να κάνετε γρήγορες κινήσεις για να αποφύγετε τη ζάλη
      • Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε. Σε περίπτωση ζάλης ή δυσφορίας, θα ενημερώσετε αμέσως το ιατρικό προσωπικό

     Aftercare:

      • Πιείτε πολύ ρευστό τις επόμενες 24 ώρες και αποφύγετε το αλκοόλ
      • Αποφύγετε την εντατική κατάρτιση ή τις εξαντλητικές δραστηριότητες για το υπόλοιπο της ημέρας
    Λέξεις -κλειδιά:

    Περισσότερα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρει ...

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.