Was ist POTS - Definition, Symptome, Ursachen und Diagnose
Νοσοκόμα

Τι είναι οι γλάστρες - ορισμός, τα συμπτώματα, οι αιτίες και η διάγνωση

Σήμερα θα ήθελα να απευθυνθώ σε ένα ειδικό θέμα που συχνά πετάει κάτω από το ραντάρ, αλλά αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για όσους επηρεάζονται: το σύνδρομο της στάξικας της Ταχρσαρίας, γνωστό ως τα αρκτικά στοιχεία. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε, βιώσατε παράξενα συμπτώματα όπως ζάλη, γρήγορος καρδιακός παλμός ή αδυναμία όταν σηκωθείτε, τότε αυτή η ανάρτηση στο blog θα μπορούσε να είναι ένα ανοιχτήρι ματιών. Θα μιλήσουμε για τη δοκιμή του συνδρόμου Pots, τη διάγνωση, τη θεραπεία και ακόμη και τις μαρτυρίες. Έτσι, κάντε το άνετο, γιατί αυτό θα είναι μια διορατική ανάγνωση.

 

Τι είναι τα γλάστρες;

Πριν βυθίσουμε τις λεπτομέρειες, ας διευκρινίσουμε τι είναι τα γλάστρες (σύνδρομο ορθοστατικών ταχυμεταφορών). Με απλά λόγια: Είναι μια δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά χτυπά υπερβολικά γρήγορα όταν η μετάβαση από μια θέση που βρίσκεται. Ακούγεται περίπλοκο; Μην ανησυχείτε, θα περάσουμε από τα πάντα απλά και βήμα προς βήμα.

 

Συμπτώματα που δεν πρέπει να πάνε κάτω

Οι γλάστρες εκδηλώνεται μέσα από μια ποικιλία συμπτωμάτων που μπορούν πραγματικά να χάσουν την καθημερινή ζωή. Φανταστείτε ότι βγαίνετε από το κρεβάτι και ξαφνικά αισθάνεστε ζάλη ή οι αγώνες της καρδιάς σας σαν να είχατε ένα μαραθώνιο πίσω σας, ακόμα κι αν μόλις σηκώσατε για να πάρετε ένα ποτήρι νερό. Ακούγεται τρομακτικό, έτσι; Αυτές είναι οι πραγματικότητες των ανθρώπων με γλάστρες.

Τα συχνή συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης πράγματα που θα μπορούσαν εύκολα να αγνοηθούν: υπερβολική κόπωση, πονοκέφαλος, ανίκανος να είναι σε θέση να σταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ακόμη και προβλήματα στο στομάχι. Το πράγμα είναι ότι οι γλάστρες είναι μία από αυτές τις ασθένειες που θα μπορούσατε εύκολα να απορρίψετε ως "μόνο άγχος" ή "ίσως πρέπει να απορρίψω μόνο περισσότερο ύπνο". Αλλά είναι σημαντικό να ακούσετε το σώμα σας.

 

Αιτίες: Το σύγχρονο παζλ

Τι προκαλεί γλάστρες; Πρόκειται για μια ερώτηση εκατομμυρίων δολαρίων. Η έρευνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά έχει προταθεί ότι υπάρχουν αρκετές σκανδάλες. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί μετά από μια ιογενή λοίμωξη ή ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διερευνούν επίσης τη σχέση μεταξύ γλάστρες και αυτοάνοσων ασθενειών. Φαίνεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο εδώ, αλλά όλα είναι ακόμα λίγο νεφελώδη.

Είναι σημαντικό ότι, αν και το ακριβές "γιατί" και "πώς" δεν είναι πλήρως κατανοητό, οι γλάστρες είναι μια νόμιμη ασθένεια και όχι μόνο "στο κεφάλι του ασθενούς". Η κατανόηση αυτού είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης και της ανάπτυξης καλύτερων στρατηγικών θεραπείας.

 

Η διάγνωση: ένας μαραθώνιος, χωρίς σπριντ

Η διάγνωση γλάστρες μπορεί να είναι ένας πραγματικός μαραθώνιος. Γιατί; Επειδή τα συμπτώματα είναι τόσο διαφορετικά και συχνά μπορούν να συγχέονται με αυτά άλλων ασθενειών. Οι άνθρωποι αναφέρουν συχνά ότι έχουν επισκεφθεί αρκετούς γιατρούς πριν λάβουν τη διάγνωσή τους. Ακούγεται απογοητευτικό, έτσι δεν είναι;

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή ένας αγαπημένος άνθρωπος θα μπορούσατε να έχετε γλάστρες, είναι σημαντικό να βρείτε έναν γιατρό που είναι εξοικειωμένος με αυτήν την ασθένεια. Συχνά όλα ξεκινούν με ένα σύνδρομο POTS δοκιμή-ουσιαστικά ο καρδιακός ρυθμός και η συμπεριφορά της αρτηριακής πίεσης μετράται όταν η μετάβαση από την ξαπλωμένη. Ακούγεται απλό, αλλά απαιτεί ειδικές γνώσεις και εξοπλισμό, οπότε είναι σημαντικό να έχουμε τον σωστό ιατρικό συνεργάτη.

 

Θεραπεία και θεραπεία: Δεν υπάρχει μέγεθος μονάδας

Η θεραπεία των γλάστρες είναι τόσο ατομική όσο οι άνθρωποι που το βιώνουν. Δεν υπάρχει "μέγεθος μονάδας" για όλους. Ορισμένες συχνές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ή την αύξηση του όγκου του αίματος, καθώς και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αυξημένη πρόσληψη υγρού και αλατιού.

Και εδώ η διατροφή Pots μπαίνει στο παιχνίδι. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή - όπως η αποφυγή ορισμένων ενεργοποιητών όπως το αλκοόλ και τα ποτά καφεΐνης - μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι συχνά συνιστάται η τακτική, εύκολη κίνηση, αλλά είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού, καθώς πάρα πολλά μπορούν να πάρουν τα συμπτώματα των γλάστρες πολύ γρήγορα.

 

Pots και Covid-19: Τι γνωρίζουμε

Είναι ενδιαφέρον ότι το Covid 19 πανδημία έχει ρίξει νέο φως σε γλάστρες. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν συμπτώματα που μοιάζουν με γλάστρες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την ανάκτηση του COVID-19, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανές συνδέσεις μεταξύ των δύο. Η έρευνα δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά είναι μια μνήμη που εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πολλά για το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίδρασή της σε λοιμώξεις.

 

Προσδόκιμο ζωής στο POTS: Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;

Μια κοινή ερώτηση είναι: "Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής των Pots;" Υπάρχουν καλά νέα: οι γλάστρες δεν είναι γνωστές ότι επηρεάζονται άμεσα από το προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο, η ποιότητα ζωής είναι αυτό που επικεντρώνεται περισσότερο. Μπορεί να είναι ένας αγώνας για την αντιμετώπιση των καθημερινών συμπτωμάτων, αλλά με τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, είναι δυνατόν να οδηγήσουμε μια εκπληκτική και ενεργή ζωή.

 

Πραγματικές ιστορίες: Αναφορές εμπειρίας

Είναι πάντα ενδυναμωτικό να ακούτε πραγματικές ιστορίες από πραγματικούς ανθρώπους. Πολλοί μοιράστηκαν τα ταξίδια τους μέσω γλάστρες, από τα βάθη των συμπτωμάτων μέχρι τα ύψη της επιτυχούς αντιμετώπισης. Αυτές οι γλάστρες βιώνουν αναφορές είναι μια μνήμη ότι δεν είστε μόνοι όταν παλεύετε αυτή την ασθένεια. Υπάρχει μια κοινότητα εκεί έξω που είναι έτοιμη να υποστηρίξει και να μοιραστεί.

 

The Pulse Oximeter: Ένας μικρός σύντροφος με μεγάλη επίδραση

Στον κόσμο της ιατρικής τεχνολογίας υπάρχει μια δυσδιάκριτη μικρή συσκευή που έχει γίνει ένας απαραίτητος σύντροφος για άτομα που ζουν με γλάστρες: το παλμικό οξιμέτρο. Αυτή η συμπαγής αλλά ισχυρή συσκευή έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα lifesaver για πολλούς που αγωνίζονται με τις επιπτώσεις του συνδρόμου της στάσης των ταχυδρόμων. Αλλά πώς ακριβώς;

Ένα παλμό οξιμέτρου είναι μια μικρή συσκευή που μοιάζει με κλιπ που συνήθως συνδέεται με ένα δάχτυλο. Το καθήκον του; Μετράει τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα, έναν κρίσιμο δείκτη της αποτελεσματικότητας της αναπνοής, καθώς και τον καρδιακό ρυθμό. Για κάποιον με γλάστρες, αυτές οι δύο μετρήσεις μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντικό παράθυρο στην κατάσταση του σώματός σας, ειδικά κατά τη διάρκεια και μετά από επεισόδια στα οποία τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Το παλμό οξιμέτρου γίνεται ένα απαραίτητο εργαλείο που βοηθά να παρακολουθείτε την υγεία σας. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο βιώνει ξαφνική αύξηση του καρδιακού ρυθμού μετά την αύξηση του, το παλμικό οξιμέτρο μπορεί να δείξει εάν το περιεχόμενό του οξυγόνου πέφτει επικίνδυνη στο αίμα ή αν η καρδιά τους χτυπά ασυνήθιστα γρήγορα. Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι μόνο χρήσιμες για την άμεση στιγμή, αλλά και ως ηχογράφηση για τον γιατρό θεραπείας προκειμένου να αναγνωρίσουν πιθανά πρότυπα ή να προσαρμόσουν τα σχέδια θεραπείας.

Επιπλέον, το Pulse Oximeter προσφέρει αυτά που επηρέασαν ένα ορισμένο επίπεδο αυτονομίας και ελέγχου. Μέσα από την απρόβλεπτη, που φέρνει οι γλάστρες, αυτή η συσκευή δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να κατανοήσουν τα συμπτώματά τους σε πραγματικό χρόνο και να αντιδρούν ανάλογα. Για παράδειγμα, ένα άτομο που παρατηρεί χαμηλό κορεσμό οξυγόνου μπορεί να ξαπλώσει και να βάλει τα πόδια του για να προωθήσει τη ροή του αίματος ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αναζητούν ιατρική βοήθεια αμέσως.

Λέξεις -κλειδιά:

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.