Inkontinenz bei Erwachsenen - Ursachen, Bewältigung und Hilfsmittel
Νοσοκόμα

Ακράτεια σε ενήλικες - αιτίες, αντιμετώπιση και βοηθήματα

Η ακράτεια Harn είναι ένα κοινό και συχνά υποτιμημένο πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ενήλικες. Παρά την εξάπλωσή του, συχνά δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από ντροπή ή άγνοια. 

Σε αυτήν την ανάρτηση στο blog, θα θέλαμε να μιλήσουμε για ακράτεια ούρων στους ενήλικες, τις αιτίες τους, τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση και το AIDS που μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται να ζήσουν μια ενεργή και εκπληκτική ζωή.

Ορισμός της ακράτειας:

Η ακράτεια περιγράφει την απώλεια της ικανότητας να ελέγχει σκόπιμα τα ούρα ή την καρέκλα, γεγονός που οδηγεί σε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων ή κόπρανα. Η ακράτεια επηρεάζει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή την κοινωνική θέση. Μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε ηλικία, από παιδιά σε ηλικιωμένους ενήλικες. Ωστόσο, ο κίνδυνος ακράτειας αυξάνεται με την ηλικία. Οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται ιδιαίτερα επειδή η φυσική διαδικασία γήρανσης και οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο σώμα μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Οι στατιστικές δείχνουν ότι επηρεάζονται περίπου το 30% των άνω των 70 ετών ακράτειας.

Η ακράτεια μπορεί να αποτελέσει σημαντική βλάβη της ποιότητας ζωής, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές και βοηθήματα που μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και να ζήσουν μια ενεργή ζωή. Είναι σημαντικό οι προσβιβασμένοι να αναζητούν ιατρική βοήθεια προκειμένου να εντοπίσουν τις αιτίες της ακράτειας τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα θεραπείας.

Τις αιτίες της ακράτειας

Η ακράτεια, είτε πρόκειται για ούρα είτε για ακράτεια, η ακράτεια των κοπράνων, μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Στην ακράτεια των ούρων, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης μειώνεται με την ηλικία και οι μύες της ουροδόχου κύστης γίνονται ασθενέστεροι. Οι γυναίκες μετά τη γέννηση και τους άνδρες μετά τις εργασίες του προστάτη επηρεάζονται συχνά. Οι νευρολογικές ασθένειες όπως η Parkinson, η πολλαπλή σκλήρυνση ή το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Πέτρες της ουροδόχου κύστης, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι πρόσθετες αιτίες. Η ακράτεια των κοπράνων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκληθεί από χρόνια δυσκοιλιότητα, βλάβη στον πρωκτικό σφιγκτήρα, φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου ή εντερική χειρουργική επέμβαση. Η ακριβής αιτία είναι ζωτικής σημασίας για την επιλογή της θεραπείας, την οποία ένας γιατρός πρέπει να καθορίσει μεμονωμένα.

Ακράτεια και τα συμπτώματά τους

Τα συμπτώματα της ακράτειας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο και την αιτία. Στην ακράτεια ούρων, αυτό το πρόβλημα συχνά εκδηλώνεται μέσω ανεξέλεγκτης απώλειας ούρων κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή το γέλιο (ακράτεια άγχους), μια ισχυρή, ξαφνική ώθηση να ουρήσει με άμεση απώλεια ούρων, ακόμη και πριν την τουαλέτα (ακράτεια παροτρύνησης) ή μέσω μιας συνεχούς ή περιοδικής απώλειας χωρίς προειδοποίηση (ακράτεια υπερχείλισης). Οι επηρεαζόμενοι άνθρωποι μπορούν επίσης να βιώσουν συχνή ώθηση να ουρούν, να συχνάζουν τη νύχτα και να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αδειάσουν εντελώς την ουροδόχο κύστη. Η ακράτεια των κοπράνων παρουσιάζεται σε ανεξέλεγκτη έξοδο σκαμνιών που μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τόπο.

Αναγνωρίστε το πρώτο σημάδι ακράτειας: Σημειώσεις για συγγενείς

Η ακράτεια μπορεί να αναπτυχθεί αργά και πρώτα να γίνει αισθητή μέσω λεπτών σημείων. Οι συγγενείς μπορούν να εξετάσουν τις ακόλουθες πληροφορίες για να αναγνωρίσουν πιθανά σημάδια ακράτειας από τους αγαπημένους τους:

  1. Αυξημένη τουαλέτα: Εάν κάποιος επισκέπτεται ξαφνικά την τουαλέτα πιο συχνά από το συνηθισμένο ή ξυπνάει αρκετές φορές τη νύχτα για να αφήσει το νερό, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη για αρχική ακράτεια ούρων.

  2. Ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση: Μερικές φορές οι αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως η αυξημένη ευερεθιστότητα, ο φόβος ή η κατάθλιψη, μπορούν να συμβούν λόγω ακράτειας. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι ο ενδιαφερόμενος πάσχει από συναισθηματικό στρες λόγω της ακράτειας τους.

  3. Μη προγραμματισμένη αλλαγή ρούχων: Εάν οι συγγενείς ανακαλύψουν ότι οι αγαπημένοι τους πρέπει να αλλάζουν τα ρούχα πιο συχνά από το συνηθισμένο ή ότι τα ρούχα έχουν αυξήσει τους λεκέδες, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ανεπιθύμητη απώλεια ούρων ή κοπράνων.

  4. Ασυνήθιστες μυρωδιές ή σημεία στο καθιστικό: Η παρουσία ασυνήθιστων μυρωδιών στο σαλόνι ή η εμφάνιση λεκέδων σε έπιπλα ή χαλιά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο ενδιαφερόμενος δυσκολεύεται να ελέγξει την ουροδόχο κύστη ή το έντερο τους.

  5. Αποφυγή ορισμένων δραστηριοτήτων: Τα άτομα με ακράτεια μερικές φορές τείνουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπου φοβούνται ότι η ακράτειά τους θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα. Η απόσυρση τέτοιων δραστηριοτήτων μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ότι ο ενδιαφερόμενος πάσχει από ακράτεια.

Η αναγνώριση αυτών των σημείων μπορεί να βοηθήσει να προσφέρει υποστήριξη σε πρώιμο στάδιο και να υποστηρίξει το ατόμου που σχετίζεται με την αναζήτηση επαρκούς ιατρικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό να είστε ευαίσθητοι και υποστηρικτικοί όταν μιλάτε για ακράτεια, προκειμένου να βοηθήσετε το υποκείμενο των δεδομένων να μην αισθάνονται μόνοι τους.

Διαφορετικές μορφές ακράτειας

Φορτώστε ακράτεια: Αυτός ο τύπος ακράτειας συμβαίνει όταν ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη, για παράδειγμα όταν βήχας, φτέρνισμα, γέλιο ή βαριά ανύψωση. Σε περίπτωση ακράτειας άγχους, μπορεί να συμβεί ανεπιθύμητη απώλεια ούρων, ειδικά εάν οι μύες του πυελικού εδάφους αποδυναμώνουν.

Ακράτεια drang: Τα άτομα με ακράτεια ακράτεια ξαφνικά και εντατικά αισθάνονται την επιθυμία να αδειάζουν την ουροδόχο κύστη και δεν μπορούν να ελέγξουν τα ούρα εγκαίρως για να φτάσουν στην τουαλέτα. Αυτή η έντονη ώθηση να ουρλιάζει συχνά χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων.

Ακράσταση υπερχείλισης: Σε περίπτωση ακράτειας υπερχείλισης, η ουροδόχος κύστη δεν είναι σε θέση να αδειάσει εντελώς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή ή περιοδική απώλεια ούρων. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των διαταραχών εκκένωσης της ουροδόχου κύστης ή μιας διαταραγμένης λειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

Λειτουργική ακράτεια: Αυτή η μορφή ακράτειας συμβαίνει όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να φτάσει στην τουαλέτα εγκαίρως λόγω σωματικών ή πνευματικών διαταραχών, όπως σοβαρή αρθρίτιδα ή άνοια, παρόλο που πραγματικά έχουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.

Ακράτεια κοπράνων: Η ακράτεια των κοπράνων αναφέρεται στην ανεπιθύμητη απώλεια της καρέκλας. Αυτό μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως χρόνια δυσκοιλιότητα, βλάβη στον πρωκτικό σφιγκτήρα ή την περιοχή του ανορεστίου, τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή την εντερική χειρουργική επέμβαση.

Παράγοντες κινδύνου για ακράτεια

Με την αύξηση της ηλικίας, ο κίνδυνος ακράτειας αυξάνεται, καθώς οι μύες και οι ιστοί που είναι σημαντικοί για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης μπορούν να γίνουν ασθενέστεροι με την πάροδο του χρόνου. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ακράτειας από τους άνδρες λόγω της εγκυμοσύνης, της γέννησης και της εμμηνόπαυσης. Η εγκυμοσύνη και η γέννηση μπορούν να επηρεάσουν τους μυς του πυελικού εδάφους και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στην ακράτεια.

Η παχυσαρκία και η παχυσαρκία αυξάνουν την πίεση στην ουροδόχο κύστη και μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ακράτειας, καθώς και το κάπνισμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το αντανακλαστικό βήχα και να αυξήσει την πίεση στην ουροδόχο κύστη. Ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση και το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και να αυξήσουν τον κίνδυνο ακράτειας. Ορισμένα φάρμακα, ειδικά εκείνα που επηρεάζουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ακράτειας. Οι προηγούμενες εργασίες στην περιοχή της πυέλου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και να αυξήσουν τον κίνδυνο ακράτειας.

Φάρμακα και ακράτεια: μια ματιά σε πιθανές σκανδάλες

Η ακράτεια μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να επιδεινωθεί με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Ακολουθούν ορισμένοι τύποι φαρμάκων που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και να αυξήσουν τον κίνδυνο ακράτειας:

  1. Διουρητικά (δισκία νερού): Τα διουρητικά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων ασθενειών. Προωθούν την απέκκριση του υγρού και μπορούν να οδηγήσουν στην ουροδόχο κύστη να γεμίζουν γρηγορότερα και πρέπει να εκκενώνονται συχνότερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ώθηση στην ουρά και ενδεχομένως στην ακράτεια των ούρων.

  2. Αναστολέας ACE: Οι αναστολείς του ACE χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε μερικούς ανθρώπους μπορείτε να οδηγήσετε σε ξηρό βήχα που μπορεί να αυξήσει την πίεση στην ουροδόχο κύστη και να οδηγήσει σε επιδείνωση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

  3. Αναστολέας υποδοχέα Betar: Οι αναστολείς των υποδοχέων Betar χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών αρρυθμιών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορείτε να χαλαρώσετε τους μύες της ουροδόχου κύστης και να οδηγήσετε σε αυξημένη ώθηση στην ουρά ή ανεξέλεγκτη απώλεια ούρων.

  4. Αναστολέας χολινεστεράσης: Οι αναστολείς της χολινεστεράσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας. Μπορείτε να επηρεάσετε τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και να οδηγήσετε σε αυξημένη ώθηση στην ούρηση ή ανεξέλεγκτη απώλεια ούρων.

Εργαλεία αναρρόφησης για ακράτεια: Μια επισκόπηση

Ένθετα ακράτειας: Αυτά τα λεπτά, απορροφητικά ένθετα μπορούν να τοποθετηθούν διακριτικά σε εσώρουχα προκειμένου να διαχειριστούν ακράτεια ελαφρού έως μέσου μήκους ούρων. Προσφέρουν πρόσθετη προστασία και άνεση και είναι ιδιαίτερα πρακτικά για καθημερινή χρήση.

Πρότυπα ακράτειας: Τα πρότυπα είναι παρόμοια με τις καταθέσεις, αλλά μεγαλύτερα και προσφέρουν υψηλότερη ικανότητα αναρρόφησης. Είναι ιδανικά για άτομα με μέση έως σοβαρή ακράτεια ούρων και κοπράνων και προσφέρουν αξιόπιστη προστασία έναντι ανεπιθύμητης απώλειας ούρων.

Παντελόνι ακράτειας: Αυτά τα παντελόνια μοιάζουν με συμβατικά εσώρουχα και προσφέρουν διακριτή προστασία από την ακράτεια ούρων. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για άτομα με ήπια έως μέτρια ακράτεια και προσφέρουν ελευθερία κίνησης και άνεσης.

Παντελόνι ακράτειας: Αυτά τα ειδικά σχεδιασμένα παντελόνια προσφέρουν ασφαλή έδρα και πρόσθετη προστασία από την ακράτεια ούρων. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για άτομα με μέση έως σοβαρή ακράτεια ουροποιητικών και κοπράνων και προσφέρουν άνεση και ασφάλεια όλη την ημέρα.

Πρότυπα ακράτειας με ομοσπονδία ισχίου: Αυτά τα πρότυπα είναι εξοπλισμένα με μια ελαστική ομοσπονδία ισχίου που εξασφαλίζει ασφαλή σταθεροποίηση και αποτρέπει την ολίσθηση. Είναι ιδανικά για άτομα με μέση έως σοβαρή ακράτεια που χρειάζονται πρόσθετη ασφάλεια και προστασία.

Έγγραφα προστασίας από κρεβάτι: Αυτά τα αδιάβροχα έγγραφα τοποθετούνται στο κρεβάτι ή π.χ. αναπηρικές καρέκλες και πολυθρόνες για να προστατεύσουν τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα από ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τη νυχτερινή χρήση και προσφέρουν αξιόπιστη προστασία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Βοήθεια ακράτειας: Περισσότερο από απλώς προστασία - βελτίωση της ποιότητας ζωής

Τα βοηθήματα ακράτειας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και να προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για όσους πληγούν. Με αξιόπιστη προστασία από ανεπιθύμητη απώλεια ούρων ή κοπράνων, μεταφέρετε ένα αίσθημα ασφάλειας και ασφάλειας. Επιπλέον, επιτρέπουν στους ανθρώπους που επηρεάζονται μια ενεργή και αυτο -καθορισμένη ζωή χωρίς να χρειάζεται συνεχώς να σκεφτούν πιθανά ατυχήματα ή ενοχλητικές καταστάσεις.

Τα σύγχρονα βοηθήματα ακράτειας είναι διακριτικά και δυσδιάκριτα, έτσι ώστε να είναι σχεδόν ορατά κάτω από τα ρούχα και να μην επηρεάζουν την άνεση. Αυτό επιτρέπει σε όσους επηρεάζονται να κινούνται ελεύθερα και ξέγνοιαστα. Επιπλέον, τα βοηθήματα ακράτειας συμβάλλουν στην πρόληψη του ερεθισμού και των λοιμώξεων του δέρματος στον τομέα των γεννητικών οργάνων και στη διευκόλυνση των ανθρώπων να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς ή διακοπές. Συνολικά, τα βοηθήματα ακράτειας βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των υποκειμένων δεδομένων, προσφέροντάς τους την απαραίτητη υποστήριξη, ασφάλεια και άνεση, προκειμένου να καταστεί η καθημερινή ζωή αυτο -καθορισμένη και αξιοπρεπής.

Λέξεις -κλειδιά:

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.