Hände mit Organ Leber in der Hand in rosa
Αξίζει να γνωρίζετε

Το Focus: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σιωπηλή ασθένεια

Η ηπατίτιδα περιγράφει μια φλεγμονώδη ασθένεια του ήπατος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ετησίως Στις 28 Ιουλίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Hotatiti δεσμεύτηκε να ευαισθητοποιήσει για αυτή την συχνά ήσυχη, αλλά ενδεχομένως ασθένεια της ζωής. Αυτή η ημέρα δράσης ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 2010 (ΠΟΥ). Η ημερομηνία υπενθυμίζει τα γενέθλια του Δρ. Baruch Blumberg, ο οποίος ανακάλυψε τον ιό της ηπατίτιδας Β και έλαβε το βραβείο Νόμπελ. Αυτή η μέρα στοχεύει να υπογραμμίσει τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης, πρόληψης και θεραπείας της ηπατίτιδας και να δεσμεύσει την προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την ηπατίτιδα παγκοσμίως.

 

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Η ηπατίτιδα υποδηλώνει φλεγμονή του ήπατος, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί από διάφορες αιτίες. Ωστόσο, η ασθένεια είναι πιο συνηθισμένη στις λοιμώξεις από τον ιό, με τους πέντε κύριους τύπους ιών της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και E είναι τα πιο σημαντικά. Αυτοί οι ιοί διαφέρουν στις διαδρομές μετάδοσης τους, στη διανομή τους και στις επιπτώσεις της υγείας τους.

 

 

Ο πλανήτης κρατιέται στα χέρια τους από δύο άτομα

Πόσα άτομα έχουν άρρωστο ηπατίτιδα; 

Ηπατίτιδα στη Γερμανία

Στη Γερμανία, τα ποσοστά επικράτησης για την ηπατίτιδα Β και C είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικά. Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας Β ανέρχεται σε 0,3-0,7 % του πληθυσμού. Αυτό αντιστοιχεί σε πληθυσμό περίπου 83 εκατομμυρίων ανθρώπων που περίπου 250.000 έως 580.000 άτομα στη Γερμανία μολύνονται χρόνια με ηπατίτιδα Β. Περίπου 0,2-0,3 %επηρεάζονται από την ηπατίτιδα C. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 160.000 έως 250.000 άτομα στη Γερμανία που έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C. Η ηπατίτιδα σχηματίζεται Α και Ε είναι λιγότερο συχνές στη Γερμανία και συχνά εμφανίζονται με τη μορφή εστιατορίων, οι οποίες συνήθως οφείλονται σε υψηλότερο επιπολασμό όταν ταξιδεύουν σε χώρες. Οι ακριβείς αριθμοί κυμαίνονται ανάλογα με το έτος και την επιδημία.

Ηπατίτιδα σε ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες

Στην Ευρώπη, τα ποσοστά επικράτησης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των χωρών. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν υψηλότερα ποσοστά επικράτησης για την ηπατίτιδα Β και C σε σύγκριση με τη Γερμανία. Στη Νότια Ευρώπη, τα ποσοστά είναι γενικά υψηλότερα, τα οποία οφείλονται σε παράγοντες όπως διαφορετικές υποδομές υγείας, ποσοστά εμβολιασμού και εκπαίδευση για την υγεία. Θεωρείται παγκοσμίως, τα ποσοστά επικράτησης στην Αφρική και την Ασία είναι σημαντικά υψηλότερα. Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, η ηπατίτιδα Β είναι πάνω από το 8 %, ενώ η ηπατίτιδα C μπορεί να είναι πάνω από 3 % στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτά τα υψηλά ποσοστά οφείλονται συχνά σε συνδυασμό περιορισμένης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού και υψηλότερων ποσοστών μετάδοσης λόγω αβέβαιων ιατρικών πρακτικών.

 

Τι καθήκοντα έχει το ήπαρ;

Μεταβολισμός και αποθεματικό ενέργειας

λειτουργία Περιγραφή
Μεταβολισμός γλυκόζης Το ήπαρ ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με την αποθήκευση της γλυκόζης (με τη μορφή γλυκογόνου) και την απελευθέρωσή του εάν είναι απαραίτητο. 
Μεταβολισμός λιπιδίων Το ήπαρ παράγει χοληστερόλη και τριγλυκερίδια που είναι απαραίτητα για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και της παραγωγής ενέργειας. Διαδραματίζει επίσης ρόλο στην επεξεργασία λιπών από τα τρόφιμα.
Μεταβολισμός πρωτεϊνών Στο ήπαρ, συντίθενται πρωτεΐνες όπως η αλβουμίνη και οι παράγοντες πήξης, οι οποίοι είναι σημαντικοί για τη διατήρηση του όγκου του αίματος και της πήξης του αίματος.

 

Αποτοξίνωση και απέκκριση

λειτουργία Περιγραφή
Μείωση των τοξινών Το ήπαρ φιλτράρει επιβλαβείς ουσίες από το αίμα, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, της φαρμακευτικής αγωγής και των περιβαλλοντικών τοξινών. Αυτά μετατρέπονται σε λιγότερο επιβλαβείς ουσίες ή εκκρίνονται μέσω της χολής.
Μείωση αμμωνίας Το ήπαρ μετατρέπει την αμμωνία, ένα προϊόν αποικοδόμησης του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, στην ουρία, το οποίο στη συνέχεια εκκρίνεται μέσω των νεφρών.

 

Παραγωγή χολής

λειτουργία Περιγραφή
Έκκριση χολής Το ήπαρ παράγει χολή, η οποία αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και απελευθερώνεται στο λεπτό έντερο, εάν είναι απαραίτητο. Το Galle είναι σημαντικό για τη γαλακτωματοποίηση και την πέψη των λιπών.

 

Λειτουργία μνήμης

λειτουργία Περιγραφή
Αποθήκευση βιταμινών και ορυκτών Το ήπαρ αποθηκεύει λιπαρά βιταμίνες (a, d, e και k), καθώς και νερού -διαλυτή βιταμίνη Β12 και σημαντικά ορυκτά όπως ο σίδηρος και ο χαλκός.

 

Σύνθεση πρωτεϊνών αίματος

λειτουργία Περιγραφή
Παραγωγή λευκωματίνης Η αλβουμίνη είναι η πιο κοινή πρωτεΐνη στο πλάσμα του αίματος και είναι σημαντική για τη μεταφορά ορμονών, βιταμινών και φαρμάκων καθώς και για τη διατήρηση της κολλοειδοσυτικής πίεσης που κρατά το νερό στην κυκλοφορία του αίματος.
Παράγοντες πήξης Το ήπαρ παράγει αρκετές πρωτεΐνες που είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του ινωδογόνου και της προσθερβίνης.

 

Ανοσοποιητική λειτουργία

λειτουργία Περιγραφή
Άμυνα κατά των παθογόνων Το ήπαρ περιέχει πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά κύτταρα χαλκού που απομακρύνουν και αποσυναρμολογούν τα βακτήρια και τις ξένες ουσίες από το αίμα.

 

Ρύθμιση της ισορροπίας των ορμονών

λειτουργία Περιγραφή
Μεταβολισμός ορμονών

Το ήπαρ εμπλέκεται στη ρύθμιση των ορμονών, διασπώντας και απενεργοποιώντας τις υπερβολικές ορμόνες. Αυτές περιλαμβάνουν τις ορμόνες φύλου, τις θυρεοειδείς ορμόνες και τα κορτικοστεροειδή.

Αιτίες ηπατίτιδας

Η ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που οδηγούν σε φλεγμονή του ήπατος. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:

Ειδικά δημιουργημένο διάγραμμα οργάνωσης στις αιτίες της ηπατίτιδας

  • Ιογενείς λοιμώξεις: Η κύρια αιτία της ηπατίτιδας παγκοσμίως είναι οι ιογενείς λοιμώξεις. Οι ιοί της ηπατίτιδας Α, Β, C, D και E είναι οι κύριες αιτίες, όπου κάθε ιός έχει διαφορετικές διαδρομές μετάδοσης, επιπολασμό και επιπτώσεις στην υγεία.
  • Τοξίνη: Ορισμένες ουσίες όπως το αλκοόλ, τα ορισμένα φάρμακα και οι βιομηχανικές χημικές ουσίες μπορούν να βλάψουν το ήπαρ και να προκαλέσουν τοξική ηπατίτιδα.
  • Αυτοάνοσες ασθένειες: Με την αυτοάνοση ηπατίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στα ηπατικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή.
  • Μη -αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο (NAFLD): Αυτή η μορφή ηπατίτιδας εμφανίζεται συχνά σε άτομα με υπέρβαρο, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και οδηγεί σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που προκαλεί φλεγμονή.
  • Γενετικές διαταραχές: Ορισμένες γενετικές ασθένειες όπως η αιμροχρωμάτωση ή η νόσος του Wilson μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική αποθήκευση σιδήρου ή χαλκού στο ήπαρ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και βλάβη του ήπατος.


    Η γυναίκα συγκρατεί την ασπίδα, το ήπαρ απεικονίζεται σε αυτό

    Ποια συμπτώματα κάνουν με την ηπατίτιδα;

    σύμπτωμα Περιγραφή Τυπικό περιστατικό (μετά τη μόλυνση)
    Κόπωση και εξάντληση Ασυνήθιστη κόπωση και αδυναμία λόγω της μειωμένης λειτουργίας του ήπατος. 1-2 εβδομάδες
    Απώλεια όρεξης και ναυτίας Απώλεια της όρεξης, ναυτία και ενδεχομένως εμετό. 1-2 εβδομάδες
    Πυρετός Εύκολος πυρετός, ειδικά σε οξεία σχήματα όπως ηπατίτιδα Α και Ε. 2-3 εβδομάδες
    Σκούρα ούρα Σκούρο χρωματισμό των ούρων, ένα σημάδι αυξημένων τιμών χολερυθρίνης στο αίμα. 3-4 εβδομάδες
    Φωτεινή καρέκλα Ασυνήθιστα φωτεινή καρέκλα που προκαλείται από διαταραγμένη απέκκριση χολερυθρίνης. 3-4 εβδομάδες
    Young Fence (Ikterus) Κίτρινο χρωματισμό του δέρματος και των ματιών λόγω των αυξημένων επιπέδων χολερυθρίνης στο αίμα. 4-6 εβδομάδες
    Κοιλιακός πόνος Πόνος ή ευαισθησία στην πίεση στο δεξί ανώτερο τεταρτημόριο της κοιλιάς. 2-3 εβδομάδες
    Ο πόνος στις αρθρώσεις και ο πόνος των μυών Μη ειδικός πόνος άρθρωσης και μυών, ειδικά με την ηπατίτιδα Β. 2-4 εβδομάδες
    Κνησμός (κνησμός) Κνησμός λόγω της συσσώρευσης χολικών οξέων στο αίμα, ειδικά σε χρόνια ηπατίτιδα. 6+ εβδομάδες (συχνά σε μεταγενέστερα στάδια)

    Ειδικά το πρώτο γραφικό με μια σειρά από εικόνες που αντιπροσωπεύουν τα συμπτώματα της ηπατίτιδας: η γυναίκα αρπάζει το ισχίο, έχει πόνο στο στομάχι, άνδρας με Ikterus, γυναίκα με κνησμό, ο άνθρωπος είναι το στόμα ενός άνδρα λόγω ναυτίας

    Ποιες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο;

    Η ηπατίτιδα, ειδικά οι μορφές Β, C, D και E, μπορεί να ευνοηθεί από διάφορους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Η γνώση αυτών των παραγόντων κινδύνου είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων και τη συγκράτηση της εξάπλωσης της νόσου. Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για τους διάφορους τύπους ηπατίτιδας παρατίθενται παρακάτω:

     

    Ηπατίτιδα Α και Ε

    • Ταξιδέψτε σε περιοχές υψηλής κίνησης: Άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες με χαμηλά πρότυπα υγιεινής και υψηλό επιπολασμό της ηπατίτιδας Α και Ε έχουν αυξημένο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μολυσμένου νερού, τα άψητα λαχανικά και το ακατέργαστο ή ανεπαρκές κρέας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
    • Επικοινωνήστε με μολυσμένο νερό και φαγητό: Η μετάδοση λαμβάνει χώρα και προφορικά, επομένως οι ακάθαρτες πηγές νερού και η κακή υγιεινή των τροφίμων είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου.
    • Άτομα σε κοινοτικές εγκαταστάσεις: Οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες κοινοτικές εγκαταστάσεις όπως νηπιαγωγεία, σχολεία ή φυλακές εκτίθενται σε υψηλότερο κίνδυνο, επειδή τα πρότυπα υγιεινής είναι συχνά πιο δύσκολο να διατηρηθούν.

    Ηπατίτιδα Β

    • Απροστάτευτη σεξουαλική επαφή: Η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί με αίμα, σπέρμα και άλλα σωματικά υγρά, γι 'αυτό η απροστάτευτη σεξουαλική επαφή με διάφορους εταίρους αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου.
    • Κατανάλωση φαρμάκων (ενδοφλέβια): Η κοινή χρήση των βελόνων και των ενέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της ηπατίτιδας Β.
    • Μετάδοση μητέρας-παιδιού: Οι έγκυες γυναίκες που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα Β μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο παιδί τους κατά τη γέννηση.
    • Ιατρικό προσωπικό: Οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με τραυματισμούς βάσης βελόνων ή σε επαφή με μολυσμένο αίμα με ηπατίτιδα Β.
    • Μεταγγίσεις αίματος και μεταμοσχεύσεις οργάνων: Αν και το αίμα δοκιμάζεται διεξοδικά σε πολλές χώρες, υπάρχει χαμηλός υπολειπόμενος κίνδυνος, ειδικά σε χώρες με λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς.

    Ηπατίτιδα Γ

    • Κατανάλωση φαρμάκων (ενδοφλέβια): Η κοινή χρήση των βελόνων και των σύριγγων είναι η κύρια μετάδοση της ηπατίτιδας C.
    • Μεταγγίσεις αίματος πριν από το 1992: Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα προϊόντα αίματος δοκιμάστηκαν μόνο συστηματικά στην ηπατίτιδα C από τη δεκαετία του 1990. Οι άνθρωποι που έλαβαν μεταγγίσεις αίματος πριν από αυτή τη φορά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
    • Τατουάζ και τα τρυπήματα: Εάν αυτά διεξάγονται υπό μη υγιεινές συνθήκες, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.
    • Ιατρικό προσωπικό: Όπως και με την ηπατίτιδα Β, οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω τραυματισμών με βελόνες και επαφής με μολυσμένο αίμα.

    Ηπατίτιδα Δ

    • Παρουσία μόλυνσης από ηπατίτιδα-Β: Δεδομένου ότι η ηπατίτιδα D μπορεί να αναπαραχθεί μόνο παρουσία του ιού της ηπατίτιδας Β, όλοι οι παράγοντες κινδύνου που ισχύουν για την ηπατίτιδα Β σχετίζονται επίσης με την ηπατίτιδα Δ. Αυτό περιλαμβάνει ιδιαίτερα τη χρήση ναρκωτικών (ενδοφλέβια) και την απροστάτευτη σεξουαλική επαφή.
    • Μετανάστευση από περιοχές υψηλής κίνησης: Οι άνθρωποι που προέρχονται από περιοχές με υψηλό επιπολασμό ηπατίτιδας-D έχουν αυξημένο κίνδυνο.

    Ηπατίτιδα Ε

    • εγκυμοσύνη: Ειδικά σε ενδημικές περιοχές, η μόλυνση με ηπατίτιδα Ε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών μαθημάτων.
    • Κατανάλωση ακατέργαστου ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή άγριου κρέατος: Η ηπατίτιδα Ε μπορεί να μεταφερθεί με την κατανάλωση ζώων μολυσμένα με κρέας, ειδικά σε περιοχές όπου ο ιός είναι ευρέως διαδεδομένος σε ζωικούς πληθυσμούς.

     

    Σειρά εικόνων, παράγοντες κινδύνου ηπατίτιδας, αλκοόλ, μολυσμένο νερό, χωρίς προστασία φύλου, ναρκωτικά και φαρμακευτική αγωγή

    Πώς διαγιγνώσκεται η ηπατίτιδα;

    Αανμίνια

    Η διάγνωση της ηπατίτιδας είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους εξέτασης προκειμένου να εντοπιστεί ο ακριβής τύπος ηπατίτιδας, να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της νόσου και να αναπτυχθούν κατάλληλες στρατηγικές θεραπείας. Η διαγνωστική διαδικασία συνήθως αρχίζει με ένα διεξοδικό ιατρικό ιστορικό, στους οποίους απαιτούνται παράγοντες κινδύνου όπως προηγούμενες εκδρομές, σεξουαλικές επαφές, χρήση ναρκωτικών και προηγούμενες ιατρικές παρεμβάσεις. Αυτό ακολουθείται από συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διάγνωση της ηπατίτιδας.

    Ορολογικές εξετάσεις

    Αυτά είναι συχνά το πρώτο βήμα στη δοκιμή αίματος χρησιμοποιώντας ένα Πεταλούδες. Αυτές οι δοκιμές αναζητούν αντισώματα ή αντιγόνα που υποδεικνύουν λοίμωξη με ιούς ηπατίτιδας. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ύποπτη ηπατίτιδα Α, διεξάγεται η ανίχνευση αντισωμάτων αντι-HAV-IGM που υποδεικνύουν οξεία λοίμωξη. Στην ηπατίτιδα Β, εξετάζονται αρκετοί ορολογικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του επιφανειακού αντιγόνου της ηπατίτιδας-Β (HBSAG), το οποίο υποδεικνύει οξεία ή χρόνια λοίμωξη, καθώς και αντι-ΗΒ που δείχνει την ανοσία μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό. Για την ηπατίτιδα C, συνήθως πραγματοποιείται μια δοκιμή αντισωμάτων (αντι-HCV). Εάν αυτό είναι θετικό, ακολουθεί μια δοκιμή HCV-RNA για να επιβεβαιώσει μια ενεργή λοίμωξη και να καθορίσει το φορτίο του ιού.

    Μοριακές βιολογικές εξετάσεις

    Συγκεκριμένα, η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) είναι ζωτικής σημασίας για να αποδειχθεί το γενετικό υλικό των ιών και να ποσοτικοποιήσει το φορτίο του ιού. Αυτές οι δοκιμές είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά τη διάγνωση και την παρακολούθηση της ηπατίτιδας Β και C, καθώς βοηθούν στον προσδιορισμό της ενεργού αντιγραφής του ιού και στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην αντιιική θεραπεία.

    Διαδικασίες απεικόνισης 

    Εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι διαδικασίες απεικόνισης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της υγείας του ήπατος. Ένας υπερηχογράφος του ήπατος είναι μια μη επεμβατική μέθοδος για την αναγνώριση των αλλαγών στη δομή του ήπατος, όπως η διεύρυνση ή τα σημάδια κίρρωσης. Η ελαστογραφία (π.χ. Fibroscan) μετρά την ελαστικότητα του ήπατος και βοηθά στον προσδιορισμό της έκτασης των ουλών. Μια βιοψία του ήπατος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε περίπτωση ασαφείς ευρήματα ή για την ακριβή εκτίμηση της σοβαρότητας της ηπατικής βλάβης. Ένα μικρό δείγμα ιστού λαμβάνεται από την εξέταση κάτω από το μικροσκόπιο για τον με ακρίβεια τον προσδιορισμό του βαθμού φλεγμονής και ίνωσης.

    Έλεγχος μαθημάτων

    Μετά την αρχική διάγνωση, ο τακτικός έλεγχος προόδου είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των τιμών του ήπατος ενζύμων, των επιπέδων χολερυθρίνης και του ιικού φορτίου για την αξιολόγηση της πορείας της νόσου και της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Οι επανειλημμένες εξετάσεις απεικόνισης, όπως υπερηχογράφημα ή ελαστογραφία, μπορεί να είναι απαραίτητες για την συνεχής παρακολούθηση της υγείας του ήπατος και να αντιδράσουν νωρίς στις επιπλοκές.

    Δύο σωλήνες αίματος μπορούν να παρατηρηθούν στην εικόνα

    Ποιες επιπλοκές είναι δυνατές μέσω της ηπατίτιδας;

    Η ηπατίτιδα, ειδικά στις χρόνιες μορφές τους, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και επιπλοκές για την υγεία. Αυτά επηρεάζουν κυρίως το ήπαρ, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν άλλα συστήματα οργάνων. Οι σημαντικότερες συνέπειες και επιπλοκές της ηπατίτιδας παρατίθενται παρακάτω:

    επιπλοκή Περιγραφή
    Κίρρωση Μια προοδευτική ασθένεια στην οποία ο υγιής ιστός του ήπατος αντικαθίσταται από ιστό ουλής, ο οποίος επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος. Συχνά προκαλείται από χρόνια ηπατίτιδα Β, Γ και Δ.
    Καρκίνος του ήπατος (HCC) Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, μια μορφή καρκίνου του ήπατος που συχνά συμβαίνει σε σχέση με τη χρόνια ηπατίτιδα Β και C. Αυξημένος κίνδυνος λόγω χρόνιας φλεγμονής και κίρρωσης.
    Ηπατηρία Μια κατάσταση στην οποία το ήπαρ δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τις λειτουργίες τους. Μπορεί να είναι οξύ ή χρόνια.
    Ηπατική εγκεφαλοπάθεια Μια νευρολογική διαταραχή που προκαλείται από την αδυναμία του ήπατος, τοξικές ουσίες όπως η αμμωνία. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από την υπνηλία έως την κονιτική κατάσταση.
    Πύλη υπέρταση Η αυξημένη αρτηριακή πίεση στη φλέβα της πύλης, συχνά ως αποτέλεσμα της κίρρωσης του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε κιρσούς (βαρελάδες) στον οισοφάγο και στο στομάχι είναι η ζωή.
    Ασκίτης Συσσώρευση υγρών στην κοιλιά, η οποία συχνά συνδέεται με την κίρρωση του ήπατος και την υπέρταση της πύλης. Μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις και δυσκολίες στην αναπνοή.
    Ηπατικό σύνδρομο Μια σοβαρή επιπλοκή στην οποία η λειτουργία των νεφρών περιορίζεται σοβαρά, συχνά ως αποτέλεσμα της προχωρημένης ηπατικής νόσου. Απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη.
    Πασκοπάτα Μια διαταραχή της πήξης του αίματος λόγω της μειωμένης παραγωγής παραγόντων πήξης στο κατεστραμμένο ήπαρ. Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας.
    Αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις Αυξημένος κίνδυνος βακτηριακών λοιμώξεων λόγω εξασθενημένης ανοσολογικής λειτουργίας, ειδικά στην κίρρωση του ήπατος (π.χ. αυθόρμητη βακτηριακή περιτονίτιδα).
    οστεοπόρωση Η απώλεια οστού που μπορεί να προκληθεί από χρόνιες ασθένειες του ήπατος όπως η ηπατίτιδα. Αυξημένος κίνδυνος σπασμένων οστών.
    Κατάθλιψη και άγχος Ψυχικό στρες που προκαλείται από χρόνιες ασθένειες του ήπατος που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και άγχος.
    Σπειραματόνη Μια φλεγμονώδη ασθένεια των νεφρών, η οποία μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα στην ηπατίτιδα Β και C. Οδηγεί σε μειωμένη λειτουργία των νεφρών και την απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα.

     

    Η ηπατίτιδα, ειδικά στις χρόνιες μορφές τους, μπορεί να προκαλέσει ποικίλες σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν το ήπαρ και άλλα συστήματα οργάνων. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ηπατίτιδας είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου τέτοιων επιπλοκών. Η τακτική παρακολούθηση, τα προληπτικά μέτρα και η έγκαιρη παρέμβαση μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσβεβλημένων.

     

    Δύο εικόνες παρατάσσονται, μια γυναίκα με πεζοδρόμιο στον άνω βραχίονα, στην άλλη εικόνα υπάρχει σύριγγα και πακέτο εμβολιασμού

    Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την ηπατίτιδα;

    Η πρόληψη της ηπατίτιδας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης αυτής της δυνητικά σοβαρής ηπατικής νόσου και την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Τα μέτρα πρόληψης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ιού της ηπατίτιδας και περιλαμβάνουν εμβολιασμούς, μέτρα υγιεινής, εκπαίδευση και ασφαλείς συμπεριφορές. Οι πιο σημαντικές στρατηγικές πρόληψης για την ηπατίτιδα παρατίθενται παρακάτω:

    Εμβολιασμός

    • Ηπατίτιδα Α: Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α είναι διαθέσιμος και συνιστάται ιδιαίτερα στους ταξιδιώτες σε χώρες με υψηλό επιπολασμό, άτομα με χρόνιες ηπατικές παθήσεις και άτομα σε επαγγέλματα με υψηλό κίνδυνο έκθεσης. Ο εμβολιασμός αποτελείται από δύο δόσεις που χορηγούνται σε απόσταση 6 έως 12 μηνών και προσφέρουν μακροχρόνια προστασία.

    • Ηπατίτιδα Β: Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και συνιστάται συστηματικά για όλα τα βρέφη καθώς και για άτομα με υψηλό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού, της χρήσης ναρκωτικών και των ατόμων με συχνά μεταβαλλόμενες σεξουαλικές συνεργάτες. Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται συνήθως σε τρεις δόσεις για περίοδο έξι μηνών και προσφέρει μακροχρόνια προστασία.

    • Ηπατίτιδα C, D και E: Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια κατά της ηπατίτιδας C και D. Η πρόληψη επικεντρώνεται επομένως στις αλλαγές συμπεριφοράς και στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων μετάδοσης. Ένα εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Ε διατίθεται σε ορισμένες χώρες για ορισμένες ομάδες κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες σε περιοχές υψηλής κίνησης. 

    Ασφαλείς πρακτικές έγχυσης και μετάγγισης

    • Αποφυγή από κοινού χρησιμοποιούμενων βελόνων: Δεδομένου ότι η ηπατίτιδα Β, τα C και D μπορεί να μεταδοθεί με αίμα, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η κοινή χρήση βελόνων και σύριγγων. Αυτό ισχύει ιδίως για τους ενδοφλέβους χρήστες ναρκωτικών, αλλά και για τις ιατρικές εγκαταστάσεις.

    • Ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος: Σε χώρες με υψηλά πρότυπα, τα προϊόντα αίματος δοκιμάζονται συνήθως σε ιούς ηπατίτιδας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι μεταγγίσεις αίματος πραγματοποιούνται μόνο σε ειδικευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

    Προστασία σε σεξουαλική επαφή

    • Χρήση προφυλακτικών: Δεδομένου ότι η ηπατίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων, η χρήση προφυλακτικών μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με μεταβαλλόμενα σεξουαλικά εταίρους ή σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό ηπατίτιδας-Β.

    Μέτρα υγιεινής

    • Υγιεινή διατροφή και χειρισμός νερού: Προκειμένου να αποφευχθεί η ηπατίτιδα Α και Ε, οι ταξιδιώτες πρέπει να πίνουν μόνο βρασμένο νερό σε περιοχές υψηλής κίνησης ή εμφιαλωμένο νερό, δεν καταναλώνουν ωμά ή άψητα τρόφιμα και δίνουν προσοχή στην υγιεινή κατά την προετοιμασία πιάτων.
    • Πλύση χεριών: Το κανονικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό, είναι ένα απλό αλλά αποτελεσματικό μέτρο για να αποφευχθεί η μετάδοση της ηπατίτιδας Α και Ε.  Χειροκίνητη απολύμανση Το Pathemar μπορεί να σκοτωθεί ειδικά και ως εκ τούτου να περιορίσει περαιτέρω τις διαδρομές μετάδοσης.

    Διαφωτισμός και αλλαγή συμπεριφοράς

    • Εκπαιδευτικά προγράμματα: Οι πρωτοβουλίες διερεύνησης στα σχολεία, τις κοινότητες και τα κέντρα υγείας μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των κινδύνων της ηπατίτιδας και τη σημασία των μέτρων πρόληψης. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, τους κινδύνους της κατάχρησης ναρκωτικών και τη σημασία των εμβολιασμών.

    • Μείωση της κατάχρησης ναρκωτικών: Προγράμματα για τη μείωση της κατάχρησης ναρκωτικών, ιδιαίτερα της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Β, C και D. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διευκρίνιση, υποστήριξη για απόσυρση και πρόσβαση σε καθαρές βελόνες και ενέσεις.

    Τακτικές δοκιμές και προληπτικές εξετάσεις

    • Έλεγχος ομάδων κινδύνου: Οι άνθρωποι σε ομάδες κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών, το ιατρικό προσωπικό, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με διάφορους σεξουαλικούς εταίρους, θα πρέπει να δοκιμάζονται τακτικά για ηπατίτιδα για να επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

    • Έγκαιρη ανίχνευση: Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις και οι πρώιμες δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των λοιμώξεων της ηπατίτιδας σε πρώιμο στάδιο και στην πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

    Η πρόληψη της ηπατίτιδας είναι μια πολυεπίπεδη προσέγγιση που περιλαμβάνει εμβολιασμούς, ασφαλή συμπεριφορά, μέτρα υγιεινής και εκπαίδευση. Συνδυάζοντας αυτές τις στρατηγικές, ο κίνδυνος μόλυνσης από ηπατίτιδα μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Η συμμόρφωση με αυτά τα μέτρα πρόληψης είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό της ηπατίτιδας και σε άτομα που εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

    δύο -μέρη εικόνα για να δείτε έναν γιατρό σε ένα λευκό smock και μπορεί να δει ένα λαιμό ενός πίνακα σύσφιξης με έγγραφα 

    Ποιες είναι οι σωστές επαφές και σημεία επαφής;

    Εάν ένα άτομο με ηπατίτιδα διαγιγνώσκεται ή είναι ύποπτος ότι μολύνεται, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με εξειδικευμένα σημεία επαφής, ειδικούς και κέντρα προκειμένου να αποκτήσετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία. Εδώ είναι τα πιο σημαντικά σημεία επαφής για άτομα με ηπατίτιδα στη Γερμανία:

    Οικογενειακός γιατρός ή γενικός ιατρός

    • Πρώτο σημείο επαφής: Ο οικογενειακός γιατρός είναι συνήθως το πρώτο σημείο επαφής εάν υπάρχει ύποπτη ηπατίτιδα. Μπορεί να πραγματοποιήσει μια πρώτη εξέταση, να οργανώσει τις εξετάσεις αίματος και να εκδώσει μεταφορά σε έναν ειδικό εάν είναι απαραίτητο.
    • Θεραπεία και παρακολούθηση: Για ήπιες ή απλές περιπτώσεις, ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να αναλάβει θεραπεία και τακτική παρακολούθηση.

    Ειδικοί στη γαστρεντερολογία και την ηπατολογία

    • Ειδικοί για ασθένειες του ήπατος: Οι γαστρεντερολόγοι και οι ηπατολόγοι ειδικεύονται σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος και του ήπατος. Εκτελούν λεπτομερείς διαγνώσεις, παρακολουθούν την πορεία της νόσου και εισάγουν εξειδικευμένες θεραπείες.
    • Μακροπρόθεσμη φροντίδα: Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα συχνά φροντίζονται από γαστρεντερολόγο ή ηπατολόγο μακροπρόθεσμα για να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και να αποτρέψουν επιπλοκές.

    Κέντρα ήπατος και εξειδικευμένες κλινικές

    • Εξειδικευμένη φροντίδα: Σε μεγάλες πόλεις υπάρχουν εξειδικευμένα ηπατικά κέντρα και κλινικές που επικεντρώνονται στη διάγνωση και τη θεραπεία των ηπατικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας. Αυτά τα κέντρα προσφέρουν τις τελευταίες διαγνωστικές διαδικασίες και επιλογές θεραπείας.
    • Πολυεπιστημονικές ομάδες: Τα κέντρα του ήπατος συχνά συνεργάζονται με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων των ηπατολόγων, των χειρουργών, των ογκολόγων και των ειδικών διατροφής για να εξασφαλίσουν ολοκληρωμένη φροντίδα.

    Ομάδες αυτοεξυπηρέτησης και οργανώσεις ασθενών

    • Deutsche Leberhilfe E.V.: Ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς αυτοεξυπηρέτησης στη Γερμανία που προσφέρει πληροφορίες, υποστήριξη και δικτύωση για άτομα με ασθένειες του ήπατος, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας. Οργανώνουν τακτικές συναντήσεις, συμβάντα πληροφόρησης και προσφέρουν τηλεφωνικές συμβουλές.
    • Φόρουμ Διαδικτύου και ηλεκτρονικές κοινότητες: Υπάρχουν αρκετές διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες οι επηρεασμένοι μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον. Αυτά τα φόρουμ προσφέρουν έναν τρόπο να μοιραστούν εμπειρίες και να αποκτήσουν συναισθηματική υποστήριξη.

    Υγειονομικός συγγραφέας

    • Συμβουλές και εκπαίδευση: Τα γραφεία υγείας προσφέρουν προγράμματα πληροφοριών, πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές πρόληψης και εμβολιασμού. Μπορείτε επίσης να σας βοηθήσετε να βρείτε ειδικούς ή εξειδικευμένες κλινικές.
    • Εμβολιασμοί και μέτρα πρόληψης: Πολλά γραφεία υγείας προσφέρουν δωρεάν ή φθηνούς εμβολιασμούς κατά της ηπατίτιδας Α και Β, ειδικά για τους ανθρώπους σε ομάδες κινδύνου.

    Οργανώσεις δημόσιας υγείας

    • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): Η ΠΟΥ προσφέρει ολοκληρωμένες πληροφορίες και παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ηπατίτιδας. Υποστηρίζει εκστρατείες παγκοσμίως για τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με την ηπατίτιδα.
    • Ινστιτούτο Robert Koch (RKI): Στη Γερμανία, το RKI παρέχει σημαντικά επιδημιολογικά δεδομένα και πληροφορίες για την ηπατίτιδα. Προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των λοιμώξεων της ηπατίτιδας και προωθεί τα μέτρα πρόληψης.

    Νοσοκομεία και αίθουσες έκτακτης ανάγκης

    • Οξεία φροντίδα: Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ειδικά με σοβαρά συμπτώματα όπως ίκτερο, ισχυρή κόπωση ή οξεία επιπλοκές, οι προσβλήθηκαν πρέπει να μεταβούν αμέσως σε νοσοκομείο ή αίθουσα έκτακτης ανάγκης για να λάβουν γρήγορη ιατρική περίθαλψη.
    • Θεραπεία με νοσοκομείο: Σε περίπτωση σοβαρών μαθημάτων ή επιπλοκών όπως η ήπατος κίρρωση ή ο καρκίνος του ήπατος, μπορεί να απαιτείται σταθερή εισδοχή σε νοσοκομείο.

     

    Υπάρχουν πολλά σημεία επαφής στη Γερμανία που προσφέρουν άτομα με ολοκληρωμένη υποστήριξη. Από την πρώτη διάγνωση σε εξειδικευμένη θεραπεία σε κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη, διατίθενται διάφοροι θεσμοί και εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται να αντιμετωπίσουν την ασθένεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ιατρική βοήθεια σε πρώιμο στάδιο και να επικοινωνήσετε με τους σωστούς ειδικούς και οργανισμούς, εάν είναι απαραίτητο.

    Αφήστε ένα σχόλιο

    Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.