Warum Händedesinfektion jetzt wichtiger denn je ist
Νοσοκόμα

Γιατί η απολύμανση των χεριών είναι πιο σημαντική από ποτέ

Με τον μεταβαλλόμενο καιρό την άνοιξη, ο οποίος συχνά οδηγεί σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αμφισβητείται ιδιαίτερα. Ο συνδυασμός της θερμότητας του κρύου, του ανέμου και της ξαφνικής εμφάνισης μπορεί να αποδυναμώσει το αμυντικό μας σύστημα και να αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις. Οι ιοί και τα βακτήρια που προκαλούν κρυολογήματα, γρίπη ή γαστρεντερικές ασθένειες εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία για να εξαπλωθούν. Η απολύμανση του δεξιού χεριού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί από αυτά τα παθογόνα. 

Η σημασία της απολύμανσης των χεριών 

Τα χέρια μας είναι μια κύρια διαδρομή μετάδοσης για παθογόνα. Έρχονται σε επαφή με επιφάνειες που μπορούν να μολυνθούν με ιούς και βακτήρια όπως λαβές πόρτας, χειρολισθήρες και ακόμη και δικά μας smartphones. Εάν στη συνέχεια αγγίξουμε το πρόσωπό μας σε συγκεκριμένο στόμα, μύτη ή μάτια, ο τρόπος για αυτά τα παθογόνα είναι ελεύθερος να διεισδύσει στο σώμα μας και να προκαλέσει λοιμώξεις. 

Κατανόηση της χλωρίδας του δέρματος: κάτοικος και παροδικά μικρόβια 

Το δέρμα μας στεγάζει δύο τύπους βακτηριακής χλωρίδας: το Κάτοικος και το παροδικός Χλωρίδα.  

ο Χλωρίδα Αποτελείται από μικροοργανισμούς που ζουν μόνιμα στο δέρμα μας και συνήθως δεν προκαλούν ασθένειες. Αυτά τα βακτηρίδια βοηθούν ακόμη και να μας προστατεύσουν από τα επιβλαβή μικρόβια εμποδίζοντας τους να εγκατασταθούν και να αυξήσουν το δέρμα μας. 

ο Παροδική χλωρίδα Περιγράφει βακτήρια που μπορούν να βρεθούν μόνο στο δέρμα προσωρινά. Αυτά τα βακτήρια συνήθως δεν αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του δέρματος μας και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες υπό ορισμένες συνθήκες.  

Πλένοντας τα χέρια σας ή απολύμανση; 

Πλύνετε τα χέρια σας είναι η διαδικασία στην οποία αφαιρείτε μηχανικά τη βρωμιά με νερό και σαπούνι και μικροοργανισμούς. Το πλήρες τρίψιμο και το τρίψιμο, ειδικά μεταξύ των δακτύλων και κάτω από τα νύχια, εξαλείφει την ορατή βρωμιά καθώς και τα βακτήρια και τους ιούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την τουαλέτα, επαφή με ωμό φαγητό ή όταν τα χέρια είναι σαφώς βρώμικα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι μικροοργανισμοί απομακρύνονται κατά το πλύσιμο των χεριών, αλλά όχι ή μόνο μερικώς σκοτώνονται. 

Απολυμαίνω Χρησιμοποιεί μέσα με βάση το αλκοόλ για να σκοτώσει τα περισσότερα μικρόβια στα χέρια σας ή να το κάνει αβλαβές. Αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική έναντι πολλών βακτηρίων και ιών και προσφέρει γρήγορη λύση υγιεινής εάν δεν υπάρχει νερό και σαπούνι. Τα απολυμαντικά είναι επίσης κατάλληλα για να προσφέρουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας μετά το πλύσιμο των χεριών, ειδικά σε επικίνδυνα περιβάλλοντα όπως τα νοσοκομεία. 

Πότε πρέπει να απολυμάνετε τα χέρια σας; 

Η διεξοδική απολύμανση των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντική: 

  • Πριν και μετά το φαγητό 
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας 
  • Μετά από επαφή με απόβλητα 
  • Αφού αγγίξετε τις επιφάνειες σε δημόσιους χώρους, π.χ. Β. Σε μεταφορές ή καταστήματα 
  • Πριν και μετά από επαφή με άρρωστους 
  • Μετά το φτέρνισμα, το βήχα ή το γλίστρημα 
  • Πριν αγγίξετε τα μωρά ή τους ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους 

 Οδηγίες για σωστή απολύμανση των χεριών 

  1. Επιλέξτε απολυμαντικό: Χρησιμοποιήστε ένα μέσο με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Μπορεί να είναι ένα πήκτωμα ή ένα υγρό, ανάλογα με την προσωπική προτίμηση και τον τύπο του δέρματος. 

  2. Εφαρμογή ποσότητας: Τοποθετήστε μια επαρκή ποσότητα απολυμαντικού στην ξηρή παλάμη για να μπορέσετε να καλύψετε πλήρως και τα δύο χέρια. 

  3. Τρίψτε: Τρίψτε το απολυμαντικό σε όλες τις περιοχές των χεριών σας, συμπεριλαμβανομένων των παλάμες, πίσω, ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια και στους καρπούς. 

  4. Αφήστε να απορροφήσετε: Αφήστε το απολυμαντικό να στεγνώσει εντελώς στον αέρα. Μην σπρώξετε ή ξεπλύνετε τα χέρια σας επειδή αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα. 

Πώς λειτουργούν τα απολυμαντικά; 

Τα απολυμαντικά που προορίζονται για το ανθρώπινο δέρμα περιέχουν κυρίως χημικές ουσίες σε αλκοολική βάση που έχουν στοχοθετημένη επίδραση κατά των μικροοργανισμών. Αυτό το αλκοόλ καταστρέφει τις πρωτεΐνες και τις δομές στα κύτταρα των μικροοργανισμών, που οδηγούν στα μικρόβια που πεθαίνουν.  

Όταν αγοράζετε ένα απολυμαντικό, το φάσμα των αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στην ετικέτα του προϊόντος μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τους τύπους μικροοργανισμών που είναι αποτελεσματικά τα μέσα. Μια διάκριση γίνεται μεταξύ διαφορετικών βασικών κατηγοριών αποτελεσματικότητας: 

  • Βακτηριοκτόνος: Αποτελεσματική κατά των βακτηρίων 
  • Λεβουροκτόν: Αποτελεσματικό ενάντια σε μανιτάρια ζύμης 
  • μυκητοκτόνο: Αποτελεσματική κατά των μανιταριών 
  • Σπορτοκτόνος: Αποτελεσματική κατά των σπόρων 
  • Περιορισμένος virucid: Αποτελεσματική κατά των περιβάλλοντων ιών 
  • Περιορισμένη Viruzid Plus: Αποτελεσματική έναντι συγκεκριμένων περιβάλλοντος ιούς και ορισμένους μη εισπραχθέντες ιούς 
  • Θορυξιδικός: Αποτελεσματική εναντίον όλων των ιών 

Αυτή η διαίρεση βοηθά τους χρήστες να επιλέξουν το σωστό απολυμαντικό για τις συγκεκριμένες ανάγκες τους και να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αποτελεσματική προστασία έναντι των σχετικών μικροοργανισμών.  

Αλλά τι συμβαίνει με τη φυσική χλωρίδα του δέρματος; Παρόλο που το απολυμαντικό στοχεύει στην εξάλειψη των επιβλαβών μικροβίων, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα χρήσιμα βακτηρίδια της χλωρίδας του δέρματος κατοίκων (όπως ήδη εξηγείται παραπάνω, αυτή η κάτοικος χλωρίδα αποτελείται από μικροοργανισμούς που ζουν μόνιμα στο δέρμα μας και κανονικά προστατεύουν τις λειτουργίες). Με συχνή χρήση απολυμαντικών, αυτή η χρήσιμη χλωρίδα θα μπορούσε επίσης να μειωθεί, γεγονός που μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις. Επομένως, είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν απολυμαντικά με στοχευμένο και προσεκτικό τρόπο, ειδικά σε καταστάσεις στις οποίες υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. 

Πρόληψη νοσοκομειακών λοιμώξεων

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, που συχνά αναφέρονται επίσης ως νοσοκομειακές λοιμώξεις, είναι λοιμώξεις που αποκτούν ασθενείς κατά τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και οι οποίες δεν σχετίζονται με την αρχική τους διάγνωση ή τον λόγο τους για ενημέρωση. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να έχουν σοβαρά αποτελέσματα που επεκτείνουν τον χρόνο θεραπείας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και θανατηφόρα. Ένα κλειδί για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων είναι η αποτελεσματική υγιεινή των χεριών, ειδικά η απολύμανση των χεριών.  

Η υγιεινή των χεριών είναι ο απλούστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Είναι ζωτικής σημασίας το ιατρικό προσωπικό, οι ασθενείς και οι επισκέπτες να κατανοήσουν τη σημασία της υγιεινής των χεριών και τακτικά και σωστά απολύουν τα χέρια, ειδικότερα:  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθορίσει τις "5 στιγμές απολύμανσης των χεριών" για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ασθενών και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Αυτές οι πέντε βασικές στιγμές είναι:  

 

  1. Πριν επαφή με τον ασθενή: Τα χέρια πρέπει να απολυθούν πριν έχετε άμεση επαφή με έναν ασθενή. Αυτό προστατεύει τον ασθενή από επιβλαβή μικρόβια που θα μπορούσαν να είναι στα χέρια τους.  

  2. Πριν από ασηπτικές δραστηριότητες: Πριν από την εκτέλεση ασηπτικών ενεργειών όπως η τοποθέτηση ενός καθετήρα ή μιας ένεσης, τα χέρια θα πρέπει να απολυθούν διεξοδικά.  

  3. Μετά από επαφή με δυνητικά μολυσματικό υλικό: Αφού έρθετε σε επαφή με σωματικά υγρά ή άλλα δυνητικά μολυσματικά υλικά, είναι ζωτικής σημασίας να απολυμάνετε τα χέρια σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων.  

  4. Μετά από επαφή με τον ασθενή: Αμέσως μετά την επαφή με έναν ασθενή, θα πρέπει να καθαρίσετε τα χέρια σας για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανά παθογόνα και να μην τα μεταφέρετε σε άλλους.  

  5. Μετά από επαφή με το περιβάλλον ασθενούς: Ακόμη και αν δεν έχετε άμεση επαφή με έναν ασθενή, οι επιφάνειες στην περιοχή του ασθενούς μπορούν να μολυνθούν με παθογόνα. Επομένως, τα χέρια πρέπει να απολυθούν μετά από επαφή με αντικείμενα ή επιφάνειες κοντά στον ασθενή.  

Αυτές οι πέντε στιγμές έχουν κεντρική σημασία για την πρόληψη της μετάδοσης λοιμώξεων της υγειονομικής περίθαλψης και της προστασίας τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού υγείας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις στιγμές και να εφαρμόσετε σταθερά την υγιεινή των χεριών.  

Διαφορά μεταξύ υγρού απολυμαντικού και πηκτώματος 

Κατά την επιλογή του σωστού απολυμαντικού, τα υγρά μέσα και τα πηκτώματα είναι συχνά διαθέσιμα. Τα υγρά απολυμαντικά συνήθως στεγνώνουν γρηγορότερα και αισθάνονται λιγότερο κολλώδη στα χέρια. Τα πηκτώματα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να έχουν μια κάπως παχύτερη συνέπεια που επιτρέπει τον μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης στο δέρμα, το οποίο μπορεί να είναι επωφελές για πολύ ξηρά χέρια. Και οι δύο μορφές είναι αποτελεσματικές εφόσον εφαρμόζονται σωστά και έχουν το συνιστώμενο περιεχόμενο αλκοόλ. Η συνιστώμενη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στα απολυμαντικά χέρια είναι συνήθως μεταξύ 60% και 95%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν περιεκτικότητα σε αλκοόλ τουλάχιστον 60% για την αποτελεσματική δολοφονία των περισσότερων ιών και βακτηρίων. Τα προϊόντα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε αυτόν τον τομέα είναι αποτελεσματικά στη μείωση και την εξάλειψη των περισσότερων παθογόνων στα χέρια. 

συμπέρασμα

Μια διεξοδική απολύμανση των χεριών είναι ένας απλός αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε την εξάπλωση των ασθενειών και να προστατεύσετε τη δική σας υγεία. Χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα και ακολουθώντας τη συνιστώμενη τεχνολογία, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τα χέρια παραμένουν απαλλαγμένα από επιβλαβή μικρόβια χωρίς να επηρεάζουν την ωφέλιμη χλωρίδα του δέρματος πάρα πολύ. Ειδικά σε περιόδους αυξημένου κινδύνου μόλυνσης, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να λαμβάνεται σοβαρά η υγιεινή των χεριών και να την ενσωματώσει ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ρουτίνας. 

Λέξεις -κλειδιά:

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.