Depressionen/Suizidrisiko
Αξίζει να γνωρίζετε

Δεν είστε μόνοι: στρατηγικές και προσφορές για πρόληψη αυτοκτονίας

 

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μέσω της αυτοκτονίας παγκοσμίως - ένα θέμα που συχνά επηρεάζεται από ντροπή και στίγμα. Το 2022, συνολικά 10.119 άτομα αυτοκτόνησαν. Για να δημιουργηθεί μια σύγκριση: το 2022, 2.776 άνθρωποι πέθαναν μέσω τροχαίου ατυχήματος, δολοφονήθηκαν 264 άτομα και 1.990 πέθαναν από παράνομα ναρκωτικά. Στο πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι το 2022 περισσότεροι από δύο φορές περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από αυτοκτονία παρά μέσω τροχαία ατυχήματα, παράνομα ναρκωτικά και δολοφονίες. Το 2023, το ποσοστό αυτοκτονίας αυξήθηκε σε 10.300. Το 73% των ανθρώπων ήταν άνδρες και το 29% των ανθρώπων.

Πολλοί από αυτούς που πληγούν θα μπορούσαν να βοηθήσουν αν αναγνωρίσουμε τα σημάδια εγκαίρως και μιλήσουμε ανοιχτά. Η πρόληψη της αυτοκτονίας είναι μια σημαντική κοινωνική εντολή που μας απασχολεί όλους. Ανεξάρτητα από το αν μέσω της άμεσης υποστήριξης, προσφέροντας ένα ανοιχτό αυτί ή πρόσβαση στην επαγγελματική βοήθεια - ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στη σωτηρία των ζωών. Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στη σημασία της πρόληψης της αυτοκτονίας, να εισαγάγουμε βοήθεια και να δείξουμε τρόπους για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά μαζί. 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονίας 

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Suizide πραγματοποιείται ετησίως στις 10 Σεπτεμβρίου. Αυτή η μέρα ξεκίνησε από τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη Αυτοκτονίας (IASP) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου προβλήματος της αυτοκτονίας, η προώθηση προληπτικών μέτρων και η παραβίαση του κοινωνικού ταμπού γύρω από την αυτοκτονία.

  • διαφώτιση: Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Suizide θέλει να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους αυτοκτονίας, τα προειδοποιητικά σημάδια και τις επιλογές υποστήριξης. Ο διαφωτισμός προορίζεται να μειώσει το στίγμα, το οποίο συχνά εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητούν βοήθεια.

  • Προώθηση της πρόληψης: Η ημέρα ενθαρρύνει την εφαρμογή μέτρων που βοηθούν στην πρόληψη των αυτοκτονιών. Αυτό περιλαμβάνει την ψυχολογική υποστήριξη, τις κοινωνικές παρεμβάσεις και την πρόσβαση σε ειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη.

  • Υποστήριξη για πενιχρά: Η μέρα προσφέρει επίσης μια πλατφόρμα για την υποστήριξη των ατόμων που πλήττονται από την αυτοκτονία ενός συγγενή ή φίλου.

Πρόληψη αυτοκτονίας: Αριθμοί και γεγονότα

  • Παγκόσμιος Πάρτε σχεδόν κάθε χρόνο 800.000 άτομα η ζωή. Αυτό αντιστοιχεί σε αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα.
  • Η αυτοκτονία είναι αυτή Δεύτερη περισσότερη αιτία θανάτου Στους νέους μεταξύ 15 και 29 ετών.
  • Πολλές αυτοκτονίες μπορούν να προληφθούν με προληπτικά μέτρα. Η έγκαιρη παρέμβαση και η ανοικτή αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων είναι ζωτικής σημασίας.

Δραστηριότητες και μέτρα

  • Εκστρατείες διαφωτισμού: Πολλοί οργανισμοί και υπηρεσίες υγείας πραγματοποιούν εκστρατείες στην Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Suizide για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με την αυτοκτονία και την πρόληψη.
  • Ομάδες αυτοεξυπηρέτησης και υποστήριξη: Τα γεγονότα προσφέρουν σε όσους πληγούν και συγγενείς την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και να βρουν υποστήριξη.
  • Κοινοτικά έργα: Τα έργα και τα προγράμματα συχνά ξεκινούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μιλήσουν για τα ψυχολογικά τους προβλήματα και να βρουν πρόσβαση σε προσφορές.
Σημεία κατάθεσης πρόληψης αυτοκτονίας

 

Μέτρα πρόληψης για όσους πληγούν και τα στενά τους πρόσωπα

Τα μέτρα πρόληψης στην αυτοκτονία περιλαμβάνουν μια ποικιλία προσεγγίσεων που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων αυτοκτονίας, στην αναγνώριση των πρώιμων σημείων και στην υποστήριξη. Ακολουθούν μερικά σημαντικά μέτρα για Πρόληψη αυτοκτονίας:

Διαφωτισμός και ευαισθητοποίηση

  • Φρίκη: Η πυκνότητα της αυτοκτονίας και των ψυχικών ασθενειών μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων συμβάλλει στη μείωση των φραγμών έτσι ώστε όσοι επηρεάζονται είναι πιο πιθανό να ανοίξουν και να ζητήσουν βοήθεια.
  • Εκπαίδευση: Ειδική εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, γιατρούς και μέλη της οικογένειας βοηθούν, αναγνωρίζουν προειδοποιητικά σημάδια και αντιδρούν κατάλληλα.
  • Κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα ενημέρωσης: Η υπεύθυνη αναφορά για την αυτοκτονία μπορεί να αποτρέψει τη μίμηση. Έργα όπως το έργο "Papageno Project" προσφέρουν οδηγίες για δημοσιογράφους.

Έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση

  • Αναγνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια: Συχνά σημάδια όπως η κοινωνική απομόνωση, η απώλεια ενδιαφέροντος, ο αυτοαποκαλός ή η συζήτηση για αυτοκτονία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστούν νωρίς.
  • Παρέμβαση κρίσης: Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, απαιτείται άμεση βοήθεια, για παράδειγμα μέσω ομάδων κρίσης, τηλεφωνικών γραμμών ή ιατρικών καθηκόντων. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Πρόσβαση στην επαγγελματική υποστήριξη

  • Ψυχοθεραπεία και συμβουλές: Όσοι επηρεάζονται θα πρέπει να έχουν την πρόσβαση στην επαγγελματική υποστήριξη από ψυχοθεραπευτές ή συμβούλους για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη ή οι διαταραχές άγχους.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντικαταθλιπτικά ή άλλα ψυχοτρόπα φάρμακα μπορεί να είναι σημαντική υποστήριξη για τη σταθεροποίηση.

Οι τηλεφωνικές γραμμές αυτοκτονίας και οι υπηρεσίες κρίσης

  • 24ωρες τηλεφωνικές γραμμές: Hotlines όπως η τηλεφωνική συμβουλευτική ή ο αριθμός για τη θλίψη προσφέρουν ανώνυμη και δωρεάν βοήθεια όλο το εικοσιτετράωρο.
  • Online συμβουλές: Οι ανώνυμες συνομιλίες σε απευθείας σύνδεση και οι συμβουλές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσφέρουν έναν τρόπο χαμηλής όψης για να μιλήσετε για αυτοκτονικές σκέψεις και να βρείτε υποστήριξη.

Δημιουργία ασφαλών περιβαλλόντων

  • Μείωση της πρόσβασης σε πράκτορες αυτοκτονίας: Η πρόσβαση σε δυνητικά επικίνδυνα μέσα, όπως τα πυροβόλα όπλα ή η φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να περιορίζεται προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος δράσης αυτοκτονίας.
  • Κρίση -Ιδιωτικά μέρη: Οι χώροι που χρησιμοποιούνται συχνά για προσπάθειες αυτοκτονίας, όπως γέφυρες ή διαδρομές τρένων, μπορούν να εξασφαλιστούν με διαρθρωτικά μέτρα όπως φράχτες ή προσωπικό ασφαλείας.

Υποστήριξη από συγγενείς και φίλους

  • Συμπεριλάβετε συγγενείς: Οι συγγενείς και οι φίλοι των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο αυτοκτονίας πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόληψη. Μπορείτε να αναγνωρίσετε προειδοποιητικά σημάδια και να σταθείτε στην άκρη.
  • Προσφορές για πενιχρά: Οι άνθρωποι που έχουν χάσει κάποιον μέσω αυτοκτονίας συχνά χρειάζονται μακροχρόνια ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τη θλίψη και την απώλεια τους.

Προώθηση ενός ανοιχτού διαλόγου

  • Μιλά για αυτοκτονία: Μια ανοικτή και σεβαστή συζήτηση σχετικά με τις αυτοκτονικές σκέψεις μπορεί να ανακουφίσει και όσοι επηρεάζονται να βοηθήσουν να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους και να αποδέχονται επαγγελματική βοήθεια.
  • Προσφέρετε ελπίδα και προοπτικές: Συχνά οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από αυτοκτονία χρειάζονται ελπίδα και προοπτική για να βγουν από την κρίση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μεταφέροντας μικρά βήματα και εφικτές στόχους.

Προγράμματα πρόληψης της κοινότητας

  • Πρόληψη βασισμένη στο σχολείο: Στα σχολεία, πρέπει να διαπιστωθούν προγράμματα που ενισχύουν την ψυχική υγεία των νέων, προωθούν την αντιμετώπιση του άγχους και αποσαφηνίζονται σε πρώιμο στάδιο σχετικά με την πρόληψη της αυτοκτονίας.
  • Προγράμματα στο χώρο εργασίας: Οι εταιρείες μπορούν να προωθήσουν προληπτικά μέτρα παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία και προσφέροντας προγράμματα συμβουλευτικών εταιρειών (EAP).

Πρώιμη βοήθεια σε ψυχικές ασθένειες

  • Πρόωρη διάγνωση: Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία ψυχικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές άγχους ή οι ασθένειες του εθισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας.
  • Συνεχής υποστήριξη: Η συνεχής θεραπευτική υποστήριξη και η δημιουργία ενός σταθερού κοινωνικού δικτύου αποτελούν μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης.

 

Εθνικά προγράμματα πρόληψης και προσφορές βοήθειας

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Αυτοκτονίας για τη Γερμανία (NASPRO), που ιδρύθηκε το 2002, είναι ένα δίκτυο που προωθεί την πρόληψη της αυτοκτονίας στην κοινωνία. Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Γερμανία μέσω των πρώιμων παρεμβάσεων, της εκπαίδευσης και της δικτύωσης των παραγόντων από την υγειονομική περίθαλψη, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την πολιτική και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το NASPRO βασίζεται σε κοινά μέτρα όπως η κατάρτιση για ειδικούς, εκστρατείες πρόληψης και την προώθηση της έρευνας. Μέσα από ολόκληρη την κοινωνική ενεργοποίηση, το θέμα της αυτοκτονίας προορίζεται να είναι στο Stervet και ότι οι προσβεβλημένοι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν γρήγορα.

 

Προσφορές βοήθειας και άτομα επικοινωνίας για τους πληγμένους και συγγενείς

Οργάνωση/Προσφορά Τηλεφωνική γραμμή Περιγραφή Δικτυακός τόπος
Τηλεφωνική ποιμαντική φροντίδα 0800 111 0 111 ή 0800 111 0 222 Ανώνυμες, δωρεάν συμβουλές για άτομα σε καταστάσεις κρίσης, αυτοκτονικές σκέψεις ή ψυχολογικό στρες (επίσης συνομιλία/ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) όλο το εικοσιτετράωρο. www.
Αριθμός ενάντια στη θλίψη 116 111 (παιδιά και εφήβοι), 0800 111 0 550 (γονείς) Δωρεάν συμβουλές για παιδιά, εφήβους και γονείς σε ανησυχίες και κρίσεις, ανώνυμοι. www.
Ίδρυμα Γερμανικού Βοήθειας κατάθλιψης και πρόληψη αυτοκτονίας 0800 3344533 Ενημερώθηκε για την πρόληψη της αυτοκτονίας, προσφέρει διαλέξεις και εργαστήρια, δεσμεύεται να εκπληρώσει το θέμα της αυτοκτονίας. www.deutsche-depressionhilfe.de/suizidpraevention
Πρωτοβουλία "Φίλοι για τη ζωή"

Διαφωτισμός για την αυτοκτονία και την κατάθλιψη, ειδικά για τους νέους και τους νέους ενήλικες. Πληροφορίες σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια και τη βοήθεια.

 

 -> Δεν υπάρχουν συμβουλές για τις κρίσεις ζωής!

www.frnd.de
Υπηρεσίες κρίσης των ομοσπονδιακών κρατών

0800/655 3000

Οι περιφερειακές υπηρεσίες κρίσης προσφέρουν τηλεφωνικές συμβουλές και εν μέρει επισκέψεις στο σπίτι για άτομα με οξεία ψυχολογική κρίση.

Για παράδειγμα, Βαυαρία

https://www.krisendienste.bayern

Ιατρικό καθήκον 116 117 Διαμεσολαβεί ιατρική βοήθεια εκτός των ωρών γραφείου, ακόμη και σε ψυχολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. https://www.116117.de/de/index.php
Ομοσπονδιακό Κέντρο Εκπαίδευσης Υγείας (BZGA) Προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη αυτοκτονίας, την ψυχική υγεία, τα προγράμματα πρόληψης και τα στοιχεία επικοινωνίας σχετικά με τις προσφορές βοήθειας. www.bzga.de
Κέντρα ψυχολογικών συμβουλών Τα τοπικά κέντρα συμβουλών προσφέρουν δωρεάν και εμπιστευτική υποστήριξη για άτομα σε καταστάσεις κρίσης. https://familienportal.de/familienportal/lebenslagen/krise-und-konflikt/krisetelefone-anlaufstellen
Ομάδα αυτοβοήθειας και κλαμπ Προσφέρετε έναν ανώνυμο χώρο για όσους πληγούν και συγγενείς για ανταλλαγή και αμοιβαία υποστήριξη. Ο Οδηγός Self -Help βοηθά στην αναζήτηση. https://www.suizidprophylaxe.de/hilfsangebote3/bundesweiter-selbsthilfeverein-fuer-angehoerige-um-suizid/

 

Online πλατφόρμες:

Διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές Είναι αποφασιστικά στο Πρόληψη αυτοκτονίας, επειδή έχουν ένα Χαμηλή πρόσβαση προσφέρουν υποστήριξη και μπορούν γρήγορα να επιτύχουν ανθρώπους σε καταστάσεις κρίσης.

  • Χαμηλή πρόσβαση: Προσφέρουν ανώνυμη και εύκολη πρόσβαση για βοήθεια χωρίς όσους επηρεάζονται να είναι φυσικά παρόντες.
  • ανωνυμία: Όσοι πληγούν μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια και εμπιστευτικά, γεγονός που μειώνει το όριο αναστολής, για να ζητήσει βοήθεια.
  • Διαθεσιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο: Οι ηλεκτρονικές προσφορές και οι εφαρμογές είναι συνήθως διαθέσιμες όλο το εικοσιτετράωρο και προσφέρουν άμεση υποστήριξη σε οξεία κρίση.
  • Εργαλεία αυτοβοήθειας: Πολλές εφαρμογές προσφέρουν ασκήσεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης που βοηθούν όσους επηρεάζονται να σταθεροποιήσουν τις συναισθηματικές τους καταστάσεις.
  • Πρόσβαση για νέους: Ειδικές προσφορές όπως το U25 online συμβουλές Ειδικά οι νέοι και οι νέοι ενήλικες που συχνά είναι δύσκολο να προσεγγίσουν με παραδοσιακές προσφορές βοήθειας.
  • Κοινότητα και ανταλλαγή: Οι ηλεκτρονικές κοινότητες προσφέρουν σε όσους επηρεάζουν το αίσθημα ότι δεν είναι μόνοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο κλιμάκωσης
Προσφορά Περιγραφή Σύνδεσμος/ιστοσελίδα
Τηλεφωνική ποιμαντική συνομιλία Ανώνυμες και δωρεάν συμβουλές μέσω συνομιλίας για άτομα σε κρίσεις, με σκέψεις αυτοκτονίας ή ψυχολογικού στρες. Τηλεφωνική ποιμαντική συνομιλία
U25 online συμβουλές Συμβουλές από ομοτίμους για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά για αυτοκτονικές σκέψεις και καταστάσεις κρίσης. U25 online συμβουλές
Γραμμή νεολαίας-ζωής Προσφορά συμβουλών για νέους έως 25 χρόνια μέσω της ίδιας ηλικίας (συνομηλίκους), ειδικά σε κρίσεις και αυτοκτονικές σκέψεις. Γραμμή νεολαίας-ζωής
Crisis Compass (App) Γερμανική εφαρμογή κατάθλιψης για την αντιμετώπιση αυτοκτονικών κρίσεων και κατάθλιψης, με βοήθεια για όσους πληγούν και συγγενείς. Κρίση
7Cups (App) Online κοινότητα και εφαρμογή, η οποία προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη από εκπαιδευμένα listers, ανώνυμα και διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο. 7Cups

 

Οι συνεισφορές, τα πρόσωπα επαφής και οι τηλεφωνικές γραμμές για άτομα που κινδυνεύουν από αυτοκτονία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη αυτοκτονίας. Δεν προσφέρουν μόνο γρήγορη και άμεση βοήθεια σε καταστάσεις οξείας κρίσης, αλλά και βοηθούν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης υποστήριξης. Εδώ είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι προσφορές βοήθειας έχουν κρίσιμη σημασία:

 

Η συνεισφορά σας μπορεί να σώσει τη ζωή

Η πρόληψη της αυτοκτονίας είναι ένα κοινό καθήκον που μας επηρεάζει όλους. Όλοι όσοι αγωνίζονται με αυτοκτονικές σκέψεις το αξίζουν, ακούγονται, υποστηρίζονται και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Είναι συχνά το θάρρος να βρούμε βοήθεια ή να έχουμε μια ανοιχτή συνομιλία που μπορεί να κάνει την αποφασιστική διαφορά. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος - υπάρχει πάντα μια διέξοδος, ακόμα κι αν το μονοπάτι φαίνεται σκοτεινό. Είτε με άμεση πρόσβαση σε σημεία επαφής, βοηθώντας συνομιλίες με γνωστούς ανθρώπους ή επαγγελματική υποστήριξη: Κάθε βήμα προς βοήθεια είναι ένα βήμα προς τη ζωή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.